En butik med kläder och accessoarer. I förgrunden syns en hand som sträcker sig framåt, medan hyllor med olika kläder och en disk i bakgrunden visar butikens sortiment. Det är en ljus och modern butiksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Thorstensson som driver butikskedjan Thernlunds om varför han stänger butiken i Nyköping. Foto: Albin Aghamn/SVT

Mörkt år för detaljhandeln – var tionde butik har stängt sedan 2017

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i julhandeln står många affärslokaler tomma. De senaste två åren har antalet lediga lokaler blivit fler och siffror som SVT tagit del av visar ett en av tio butiker i detaljhandeln stängt de senaste sju åren.

Jan Thorstensson driver en klädkedja och nu väljer att stänga butiken i Nyköping.

– Black day blir black week blir black month blir black... Hela jävla den här hösten har varit ett enda svart hål av prisnedsättningar, och då är det svårt att täcka kostnaderna, säger han.

2024 går mot att bli det mest konkurstyngda året för detaljhandeln, med hittills 880 företag satta i konkurs. Det är fler än vid samma tid förra året – och då var 2023 det år med flest konkurser inom detaljhandeln sedan 2013.

– Jag tror det är en utveckling vi kommer få se under den närmaste tiden och tyvärr också under första halvåret 2025. Det hänger samman med olika saker men den stora och viktigaste förklaringen är att hushållen har betydligt mindre pengar i plånboken, säger Martin Kits, näringspolitisk talesperson för Svensk handel.

Butiksdöden

I Sörmland har 26 företag inom detaljhandeln gått i konkurs från årsskiftet till och med november. Under hela 2023 var motsvarande siffra 19 konkurser. I Nyköping har närmare var tionde butik försvunnit sedan 2017 och det ligger i linje med hur utvecklingen sett ut i hela landet.

Hyreshöjningar stor utgift

Onlinehandeln växer, samtidigt som hushållen haft mindre pengar att röra sig med.

De senaste årens hyreshöjningar på sammanlagt närmare 20 procent har försvårat läget ytterligare enligt Martin Kits.

– Det blir en dödsstöt för många handelsföretag, säger han.

”Alla är under stor press”

Branschorganisationen Fastighetsägarna delar bilden av att de två senaste åren har varit ekonomiskt utmanande för handeln och hela samhället. Men de anser att modellen med hyresindexering fungerar väl om man ser till utvecklingen på längre sikt. Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, lyfter fram att medelökningen per år sedan 2010 ligger på 2,2 procent.

– Sett över tid har det varit mer modesta hyreshöjningar men det här har varit extrem år där alla kostnader har ökat och alla är under stor press och det får man ha respekt för, säger han.

Indexuppräkning av hyror

I bostäder sätts en hyresökning genom förhandling.

För lokalhyror, som butiker, använder man sig många gånger av indexuppräkning. Uppräkningen baseras på Konsumentprisindex, KPI, som mäter prisutvecklingen i samhället.

På grund av omvärldsläget med kriget i Ukraina och efterföljande energikris har prisutvecklingen i samhället gått uppåt. Därmed har också lokalhyror ökat i pris de senaste två åren.

Oktober KPI 2021-2024 som styrt indexuppräkningen till nästkommande år:

2021 2,80%
2022 10,90%
2023 6,50%
2024 1,57%

Källa: Fastighetsägarna

Kommunerna där störst andel butiker stängt

  1. Åstorp -41%
  2. Nykvarn -38%
  3. Åmål -38%
  4. Lessebo -36%
  5. Dals-Ed -36%
  6. Habo -36%
  7. Högsby -35%
  8. Norberg -31%
  9. Robertsfors -30%
  10. Hofors -30%

Konkurser inom detaljhandeln

Hittills i år har 880 företag inom detaljhandeln gått i konkurs. Motsvarande siffra för samma period 2023 var 856.

Konkurser per län januari-november 2024

Stockholms län 251
Västra Götalands län
152
Skåne län 113
Uppsala län 34
Hallands län 33
Jönköpings län
31
Södermanlands län 26
Östergötlands län 25
Dalarnas län
25
Värmlands län 24
Örebro län 21
Västmanlands län 21
Gävleborgs län 20
Västernorrlands län 19
Kronobergs län 18
Kalmars län 17
Västerbottens län 14
Norrbottens län 13
Blekinges län 11
Jämtlands län 9
Gotlands län 3

Källa: Myndigheten för Tillväxtanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Butiksdöden

Mer i ämnet