Stor informationstavla och en kvinna med mask.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar lagman Elisabet Wass Löfstedt hur lång tid det kan ta att avgöra ett mål samt hur bevisen brukar se ut. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet flygmål från Arlanda och Skavsta ökar – högt tryck på tingsrätter

Publicerad

Antalet flygförseningsärenden som går till domstol har ökat kraftigt. Hos tingsrätterna har flygmålen mer än fördubblats.

Sedan 2022 då covid-19 slutade klassas som en allmänfarlig sjukdom har både Nyköpings tingsrätt och Attunda tingsrätt, som hanterar ärenden från Skavsta respektive Arlanda flygplats, sett att antalet flygmål börjat strömma in.

I båda tingsrätterna har antalet fall ökat kraftigt jämfört med förra året.

– Vi ser samma tendens som i Attunda, antalet fall börjar öka när fler reser, säger Elisabet Wass Löfstedt, lagman på Nyköpings tingsrätt.

En tydlig ökning av antalet mål som går till rätten. Foto: SVT Design

Fler juridiska ombud

En del av förklaringen till ökningen är också att antalet bolag som specialiserar sig på att hjälpa passagerare att få sina pengar tillbaka har vuxit. De skickar ofta en rad olika ärenden samtidigt till tingsrätterna.

Lagmannen på Attunda tingsrätt, Anders Dereborg, säger till SVT att man räknar med att få in över 2000 fall som rör Arlanda – vilket riskerar att tränga undan andra mål.

– Vi har enorma mängder flygmål och vi har en arbetsgrupp med ett inarbetat system för att kunna hantera den här mängden, säger han.

Resandet tillbaka

Och på Nyköpings tingsrätt tror man också att fallen kommer att fortsätta öka.

– Folk reser som vanligt igen, säger lagman Elisabet Wass Löfstedt.

Hur lång tid tar det tills passageraren får en dom i ett flygmål och hur ser bevisen ut? Hör lagmannen berätta i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.