Enligt länsstyrelsen innehöll vattenproverna som togs 26 april, den period då fiskdödligheten var som högst, en stor mängd kiselalger. Proverna som togs några dagar senare visade på höga halter av cyanobakterier, även kallade blågröna alger.
Kvävdes till döds
Båda sorterna förekommer naturligt i våra sjöar, enligt länsstyrelsen. Men när det är varmt och vattnet innehåller mycket näringsämnen bildas stora mängder alger, vilket kan resultera i en så kallad algblomning. Algerna kan täppa till gälarna på fiskar och orsaka kvävning.
– De provsvar vi har fått pekar på att syrebrist till följd av algblomning efter de tidigare veckornas värmebölja. Det kan vara anledningen till fiskdöden i Hjälmaren, säger Irene Karlsson Elfgren, samordnare vattenförvaltningen på Länsstyrelsen i Södermanlands län, i ett pressmeddelande.
En annan möjlig förklaring är lokal syrebrist, som kan inträffa när algerna dör. Då förbrukas stora mängder syre vilket i sin tur leder till fiskdöd.
Veterinärer gav inget svar
– Kopplingen är däremot inte lika stark som den man såg 2018 då mängder med fisk dog på grund av det varma vädret och de extensiva algblomningarna, säger Irene Karlsson Elfgren.
Statens veterinärmedicinska anstalt analyserade de döda fiskarna men hittade ingen direkt förklaring till varför de dog.