Det finns totalt ett 80-tal företag verksamma i Sörmland som ska hjälpa arbetslösa till jobb eller utbildning. Enligt uppgifter som SVT har begärt ut från Arbetsförmedlingen har 36 utredningar gjorts mot jobbmatchningsföretag i länet i år, fram till oktober. Några aktörer har granskats fler än en gång sedan Rusta och matcha drog igång i Sörmland 2021, men har trots det inte stängts av.
Möjlighet att rätta till
– Man får först en tillsägelse från Arbetsförmedlingen om man har gjort något fel, och då har man möjlighet att rätta till det felet, och troligtvis är det så att man har åtgärdat problemet i tid. Därför har ingen leverantör stängts av hittills, säger Jesper Schönbeck företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
I hela landet har 1135 klagomålsregistreringar gjorts hos Arbetsförmedlingen i år, gällande externa leverantörer inom Rusta och matcha. Av dessa var drygt 280 fortfarande under utredning i höst.
Ingen specifik utbildning krävs
Enligt Arbetsförmedlingen krävs ingen särskild utbildning för att bli en godkänd handledare. Det enda kravet är att du tagit en fil. kand-utbildning om minst tre år och 180 högskolepoäng. Det räcker med en högskoleutbildning inom vad som helst enligt Jesper Schönbeck. Tanken är att systemet ska sanera sig själv och slå ut externa leverantörer som inte presterar.
I videoklippet ovanför hör du Jesper Schönbeck på arbetsförmedlingen om granskningen av jobbmatchare
Tjänsten lanserades 2020
Rusta och matcha lanserades i mars 2020 och startade i 34 kommuner i landet. Införandet av resterande delar av landet skedde under tre etapper. Satsningen är uppdelad i olika geografiskt avgränsade avtalsområden bestående av en eller flera kommuner.
Rusta och matcha
Är en jobbcoachningstjänst, där externa leverantörer får betalt av Arbetsförmedlingen när en deltagare kommer ut i jobb eller studier.
Arbetssökande erbjuds stöd av privata bolag eller organisationer som den sökande väljer själv. Därefter får personen hjälp av en handledare.
Bakgrunden till reformen och satsningen ”Rusta och matcha” är januariavtalet 2019 där Arbetsförmedlingen fick i uppdrag att ta fram utvecklade matchningstjänster, som skulle bedrivas av privata bolag.
Källa: Arbetsförmedlingen