Albin Wallén står framför en vägg med fönster, iförd en mörk tröja och en silverkedja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-åriga Albin är en av de som har fått jobb efter månader av arbetslöshet. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Arbetslösheten ned i Flen: Så fick Albin jobb – efter månader av sökande

Publicerad

Arbetslösheten ökar i Sverige, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Men en kommun som har lyckats vända utvecklingen är Flen.

Antalet personer som har varit arbetslösa i mer än 12 månader i Flen har minskat med 18,8 procent augusti 2024 jämfört med samma månad förra året. Även antalet personer som har varit arbetslösa i mer än 24 månader har minskat, då med 14,8 procent.

Enligt Emma Cortinovis, arbetsmarknadschef i Flen, har en framgångsfaktor varit ett nära samarbete mellan vuxenutbildningen, arbetsmarknadsenheten och ekonomiskt bistånd i Flen.

– Vi har lyckats genom att jobba tillsammans med våra gemensamma klienter, möta upp klienterna kring deras behov mycket tidigare och helt enkelt hitta rätt ingångar utifrån klienternas behov, säger hon.

Albin Wallén och Zahra Adra har fått jobb i Flen. Hör dem berätta mer i videoklippet ovanför.

Får stöd av Arbetsförmedlingen

Totalt rör det sig om 128 personer som har fått jobb. Vissa av dem har anställningar som är beroende av anställningsstöd från Arbetsförmedlingen.

– Det innebär att Arbetsförmedlingen har gått in med stöd i form av medel till arbetsgivarna, säger Emma Cortinovis.

Hur gör man det långsiktigt om arbetsgivarna får pengar?

– Det handlar om att få in en fot någonstans, det brukar leda vidare till en riktig anställning.

Här ökade arbetslösheten mest i Sörmland

Enligt Arbetsförmedlingens statistik från augusti har arbetslösheten både på riksnivå och i Sörmland ökat. Den största sörmländska ökningen skedde i Trosa, där antalet inskrivna arbetslösa har ökat med över 13 procent augusti 2024 jämfört med samma månad 2023. I Flen minskade antalet inskrivna med 6,6 procent.

Antalet personer som har varit utan arbete i 12 respektive 24 månader minskar i Sörmland. Endast i Vingåker och Trosa ökade även antalet personer som har varit arbetslösa i mer än 24 månader.

Näst flest arbetslösa i länet

Andelen arbetslösa i Flen är näst högst i Sörmland.

– Så är det fortsatt. Man får fira de framgångar som finns, att det ändå har sjunkit så pass mycket under det här året. Sedan har vi ett jobb kvar att göra, men jag ser positivt på det framåt, säger Emma Cortinovis.

Så har arbetslösheten förändrats i länet

Arbetslösheten under augusti 2024 jämfört med augusti 2023.

  • Trosa: +13,1 procent
  • Strängnäs +11,9 procent
  • Gnesta +10,9 procent
  • Vingåker: +7,2 procent
  • Katrineholm +3,8 procent
  • Eskilstuna: +2 procent
  • Oxelösund +2 procent
  • Nyköping +1,7 procent
  • Flen -6,6 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.