Ofta lämnades matrester på Lyktans återvinningsstation. Foto: Katrineholms kommun

Återvinningsstation i Katrineholm stängdes: ”Absolut sista utvägen”

Publicerad

För drygt ett år sen lades Lyktans återvinningsstation i Nävertorp ned på grund av nedskräpning. Än idag har ingen ny station öppnats upp, trots att behovet finns.

Det var Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som tillsammans med Katrineholms kommun beslutade att lägga ner Lyktans återvinningsstation i slutet av september förra året.

– Återvinningsstationen hade förvandlats till en soptipp och det var omöjligt att hålla rent och snyggt, berättar Jenny Randborg, regionschef på FTI.

OLAGLIG SOPDUMPNING

”De allra flesta gör rätt”

Nedskräpningen hade pågått under flera år. Grovsopor, matavfall och verksamhetsavfall lämnades på stationen som var enbart ämnad för återvinning av pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar samt tidningar.

Katrineholms kommun genomförde ett informationsprojekt för att uppmärksamma de boende på vad som fick slängas vid återvinningsstationen, men det hjälpte inte.

– Det är synd, för de allra flesta gör rätt. Att ta bort en station är absolut inget vi vill och det blev den absolut sista utvägen, säger Jenny Randborg.

Svårt att få mark

FTI har märkt att nedskräpning vid återvinningsstationerna har blivit vanligare. Något som försvårar arbetet med att hitta mark för nya stationer.

I Katrineholm finns totalt 15 stationer, men inga planer på att få till fler.

– I många fall behövs fler stationer än vad det finns. Att få markupplåtelse är dyrt och man vill göra andra saker på marken som att bygga och hyra ut. Det hjälper inte när markägaren dessutom vet hur smutsigt det kan bli, säger Jenny Randborg.

Så här såg det ut vid Lyktans återvinningsstation strax innan nedläggning. Foto: Katrineholms kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OLAGLIG SOPDUMPNING

Mer i ämnet