Atomavfall i tunnor hos SVAFO i Studsvik. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Atomavfall förorenat med kvicksilver

Uppdaterad
Publicerad

Minst 2000 tunnor med radioaktivt avfall som har förvarats vid kärnanläggningen i Studsvik utanför Nyköping har visat sig innehålla både kvicksilver och andra vätskor.

Det är efter att man undersökt 7300 tunnor med radioaktivt avfall som det upptäckts att minst 2000 av dem innehåller vätskor som inte borde finnas där.

– Det finns krav på vad som får stoppas i slutförvar och vi misstänker att dokumentationen inte stämmer, säger Sven Ordéus, vd för Svafo till SVT.

”Det är ingen brådska”

Det är bland annat kvicksilver som upptäckts i tunnorna. Eftersom föroreningar inte är tillåtna vid slutförvar av avfallet, måste en anläggning nu byggas för att öppna tunnorna och ta hand om avfallet.

– Vi kommer under 2014 titta närmare på en ny anläggning. Det är ingen brådska, tunnorna står bra och skyddat och det är ingen risk att vätskan rinner ut. Vi kommer under år 2014 fundera på hur det ska se ut och kan då förhoppningsvis börja bygga anläggningen under år 2016, säger Sven Ordéus.

Anläggningen beräknas kosta flera hundra miljoner kronor.

”Dokumentationen stämmer inte”

2844 tunnor av samma typ är redan i slutförvar hos SFR i Forsmark och måste troligtvis tas upp igen för att kontrolleras. Något som SKB håller på att utreda.

– Det allvarliga är att dokumentationen inte stämmer. Vi kan inte ta ansvar för det, när vi inte visste vad de innehöll. Vi tog över avfallet 1993 och det var helt andra regler och rutiner då. Man hade ett helt annat tankesätt för 50 år sedan, säger Sven Ordéus.

Läs mer hos Vetenskapsradion.

Om SVAFO

  • SVAFO ägs av kraftbolagen Forsmarks Kraftgrupp AB, Ringhals AB, Barsebäck Kraft AB och OKG AB.
  • Verksamheten bedrivs utan vinstintresse och finansieras i enlighet med Studsvikslagen.
  • Verksamheten regleras i svensk lagstiftning och bedrivs under tillsyn av SSM.

Källa: Svafo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.