Enligt Anna Widén, en av forskarna bakom studien, har många lantbrukare under lång tid använt sig av olika skrämseltekniker för att minska på betesskadorna, men hittills har det saknats vetenskap bakom det.
– Man har haft fågelskrämmor eller en radio som stått på men det har aldrig testats vetenskapligt på en större skala genom experiment, så som vi har gjort, säger Anna Widén, doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet.
Djurens beteenden förändras
Forskarna studerade älg, rådjur, dovhjort, kronhjort och vildsvin på sju vetefält i Sörmland. De använde tre olika skrämselljud – hund, varg och människa samt kontrolljud från olika fåglar. Resultatet var att djuren flydde som snabbast när de hörde människoröster.
– Men människorösterna påverkade också hur mycket djuren betade på grödorna. Vi såg att djuren inte kom tillbaka så med hjälp av den här metoden kan vi faktiskt minska skadorna, säger Anna Widén.
Vill se mer ljudforskning
Nu hoppas forskarna att studien ska vidareutvecklas. Anna Widén kommer bland annat att fortsätta analysera ljudpåverkan på olika arter.
– Det behövs också mer forskning för att veta hur lång tid en sådan här metod fungerar innan viltet vänjer sig och på hur stor skala man kan använda sig av den, säger Anna Widén.
Vilket slags människoljud var det som klövvilt blev så rädda för? Hör forskaren Anna Widén berätta i videoklippet ovanför
Spannmålsareal som hade viltskador – så såg det ut i ditt län under 2020
Med spannmål menas höstvete, vårvete, råg, höstkorn, vårkorn, havre, rågvete, blandsäd och majs.
Sörmland: 44,6 procent
Kronoberg: 40,5 procent
Blekinge: 28,7 procent
Norrbotten: 20,4 procent
Stockholm: 20,2 procent
Jönköping: 19,6 procent
Värmland: 18,9 procent
Skåne: 17,8 procent
Kalmar: 17,5 procent
Östergötland: 16,8 procent
Örebro: 15,4 procent
Västra Götaland: 15 procent
Västmanland: 14,2 procent
Västerbotten: 13,1 procent
Uppsala: 12,6 procent
Västernorrland: 12,3 procent
Halland: 11,2 procent
Jämtland: 8,6 procent
Dalarna: 8,3 procent
Gävleborg: 7,1 procent
Gotland: 4,2 procent
Källa: Jordbruksverket