Båken på Hävringe har stått sedan 1751. Foto: Robin Persson/SVT

Båken på Hävringe – en länk till sjöhistorier från förr

Uppdaterad
Publicerad

Den stod klar 1751 på ön Hävringe. Båken som skulle göra det lättare för fartygen att hitta in till Nyköping och Norrköping. Idag, 267 år senare, står den kvar som ett monument över sjöfartens betydelse för Sörmlandskusten.

I vår sommarserie ”Sörmlands fyra hörn” besöker vi fyra platser i länet som normalt inte får så mycket utrymme i nyhetsflödet, mycket beroende på dess geografiska position långt från de större städerna.

Båken präglar ön

Ön Hävringe ligger i Oxelösunds yttre skärgård och är sedan flera hundra år tillbaka viktig för livet i skärgården och för sjöfarten. Från början för fisket och senare som bas för fyrvaktare och lotsar. Ön är även känd för ett rikt fågelliv.

Sörmlands fyra hörn

Men öns främsta kännetecken är den sexkantiga, 22 meter höga båken som stod klar 1751 och restes för att vägleda sjöfarare in mot hamnarna i Nyköping och Norrköping. Långt före alla tekniska hjälpmedel som finns i dag beskrevs det som besvärliga vatten att navigera i och båken skulle vara till hjälp.

Seglare sökte skydd

När SVT besöker ön har högsäsongen ännu inte inträtt och bortsett från fåglarna är vi ensamma på land. Men i hamnen ligger en segelbåt där ett seglarpar från Åtvidaberg sökt skydd för natten.

– Vi kommer närmast från Landsort och det blåste en hel del i natt, säger fritidsseglaren Håkan Skogstjärna.

Seglaren Håkan Skogstjärna fann en trygg hamn på Hävringe. Foto: Robin Persson/SVT

Det är första gången de besöker Hävringe.

– Jag hade hört att det skulle finnas en gästhamn här och den kom väl till pass nu. Det är ju ganska kargt och folktomt här men de här små husen och miljön är mysig, säger Håkan Skogstjärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands fyra hörn

Mer i ämnet