I februari i år döptes ett barn i en kyrka i Eskilstuna i Strängnäs stift. Inför dopet skickade prästen in barnets personnummer till administrationen och bad om att få ut en dopblankett, något som alltid görs.
– Men personnumret han skickade in var fel, så barnet kom inte upp i registret, berättar Charlotta Lind, jurist i Strängnäs stift.
Var redan döpt
Eftersom föräldrarna ville döpa sitt barn gick prästen vidare med dopceremonin. Efteråt skickades en ny begäran om dopblankett med rätt personnummer. Det var då det upptäcktes att barnet hade döpts samma år som hen föddes.
– I en del andra kyrkor är det okej att döpas flera gånger. Man kanske är barndöpt och så vill man göra det igen som ung eller vuxen, som ett bekräftelsedop. Men i Svenska kyrkan är det bara ett dop som gäller, säger Charlotta Lind.
Att döpas två gånger är ett brott mot kyrkoordningen, berättar hon.
Ingen påföljd
Men brottet har inte begåtts med uppsåt, det har Domkapitlet slagit fast efter att frågan utretts. Prästen följde familjens önskan, men av olika skäl hade de inte koll på att barnet redan döpts. Någon påföljd får prästen därför inte.
– Han har erkänt att det var slarv, han var inte tillräckligt noggrann. Det gick lite fort, säger Charlotta Lind.
Vilket dopdatum är det som gäller?
– Det är det första.
Ingen betydelse för barnet
Enligt Jan Eckerdal, stiftsadjunkt i Strängnäs stift, är det den första dopceremonin som räknas rent teologiskt.
– Det är Gud som agerar i dopet, inte människan. Vid dopet lovar Gud att han är med dig alla dagar till livets slut. Sedan står det dig fritt att visa vad du tycker om ditt dop, men Guds löfte består.
Att det skett en andra dopceremoni ses som ett misstag.
– Som tur är står Gud ovanför kyrkans misstag, säger Jan Eckerdal.