– Vi anser att det är en felaktig dom som strider mot Europakonventionen, och vi vill bevisa att Linda Steen behövs i vården. Just nu är det extrem brist på barnmorskor, säger Ruth Nordström som företräder Linda Steen juridiskt.
Barnmorskan Linda Steen sökte anställning hos landstinget, men accepterade på grund av sin trosuppfattning inte att medverka vid aborter, varför hon nekades anställning. Barnmorskan stämde då landstinget eftersom hon bland annat ansåg att hennes religions- och samvetsfrihet hade kränkts.
Tingsrätten ansåg dock att det inte är fel av landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska medverka vid abort och avslog kvinnans skadeståndskrav. Kvinnan ska i stället betala över en miljon kronor till Sörmlands landsting för rättegångskostnader.
”Orimligt att kräva”
Enligt Ruth Nordström är det positiva med den dom som kommit att tingsrätten utgått från Europakonventionen.
– Rätten konstaterar också att det skett en inskränkning av Linda Steens samvets- och religionsfrihet. Men när det gäller om det är godtagbart anser domstolen att det är nödvändigt att tvinga alla barnmorskor att göra aborter.
– Men vi anser att det har skett en kränkning av artikel 9 (religions- och samvetsfriheten) och artikel 10 (yttrandefrihet) i Europakonventionen. Dessutom tycker vi att det är orimligt att kräva att en barnmorska måste göra aborter med den rådande bristen på barnmorskor. 59 procent av alla barnmorskor jobbar inte med abortrelaterad verksamhet, säger Ruth Nordström.