• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Som landshövding är Beatrice Ask skyldig att bo på länsresidenset. Hon är dock skriven på en adress i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Beatrice Ask inte skriven i Nyköping – trots boplikt

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands landshövding Beatrice Ask är inte skriven på residenset i Nyköping, trots att hon har så kallad boplikt och är skyldig att bo där. Det visar en granskning av Altinget.

Ask är en av fem landshövdingar som inte är skrivna på sin tjänstebostad. Hon bor fortfarande på en adress på Kungsholmen i Stockholm. Till Altinget säger Ask att hon inte tillbringat många nätter i residenset i år.

– Däremot är jag ju på jobbet. Det går jättebra tåg tidigt på morgonen, säger Ask.

Som landshövding tjänar man minst 117 400 kronor i månaden och får fria resor i tjänsten. Man får även bostadsförmån – ett tillägg på lönen för att täcka kostnader för den privata boendedelen i residenset. Ask menar att hon följt boplikten då hon betalar skatt för bostadsförmånen.

En delad bild med två sektioner: till vänster, en länsstyrelsens  byggnad med flera fönster och en entré, omgiven av träd och en stenlagd gård; till höger, Beatrice Ask i en mörk kavaj och vit blus som står i en korridor med en dörr bakom sig, där det hänger en röd jacka på en klädhängare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beatrice Ask visade runt i lägenheten i länsstyrelsens byggnad vid Stora torget efter att den renoverats 2020. Residenset i Nyköping blev då återigen landshövdingbostad sedan staten sålt den villa på Öster där landshövdingarna bodde tidigare. Foto: Albin Aghamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.