Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Beskedet: Sörmland blir del av Svealandsregionen

Publicerad

Nu talar allt för att Sörmland blir en del av den föreslagna Svealandsregionen. Indelningskommittén kommer stå fast vid det i sitt delbetänkande till regeringen.

Det var i början av mars som indelningskommittén presenterade förslaget att Sörmland ska bli en del av en stor Svealandsregion. Det innebär att Sörmland bildar storregion tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Uppsala län.

Sedan dess har frågan diskuterats flitigt och många har varit kritiska. Bland annat av landshövdingen Liselott Hagberg.

”Allt talar för det”

21 mars träffades representanter från de berörda länen för ett första möte med indelningskommittérna. Under torsdagen träffades parterna på nytt – och budskapet är tydligt. Sörmland blir av allt att döma en del av den nya Svealandsregionen.

– Allt talar för det. Indelningskommittén kommer lägga det här förslaget i delbetänkandet till regeringen. Sen är det riksdagen och regeringen som ska fatta besluten. Men det är det här förslaget som kommer läggas. Det är inte klart, men allt talar för att det blir så här, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) till SVT Nyheter Sörmland.

Var förstaalternativet

Om att många förespråkat att Sörmland ska bli en del av Stockholm säger hon följande:

– Stockholm har alltid varit Sörmlands huvudalternativ men vi har fått klart för oss att Stockholm inte ska bli större. Då fick vi vårt andrahandsalternativ istället och ur landstingsperspektiv har vi redan i dag mycket samarbeten. Sen har vi dock inte så mycket naturliga samband när det gäller arbetsmarknadsregionen, säger Monica Johansson.

Sedan är hon tydlig med att påpeka.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi omsluter den största tillväxtregionen i Sverige, Stockholm, och att Sörmland gränsar dit. Det kan göra att vi får kraftig tillväxt i Mälardalen.

Nytt möte i maj

4 maj är nästa möte och då kommer frågan om när den nya regionen ska vara på plats att diskuteras. Alternativen är 2019 eller 2023 och Monica Johanssons åsikt är klar.

– Vi har pratat om det här i så många år och det är lika bra att sätta ner foten och köra på 2019. Det är min personliga uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.