Tomt klassrum till höger och förvaltningchefen Lena Furén till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förvaltningschef Lena Furén svara på huruvida målet med att få fler familjer att flytta till Flen går i linje med nedläggningen förskolor och uppsägning av skolpersonal. Foto: SVT/TT

Beslutet: Flens kommun lägger ner gymnasieprogram och kan varsla skolpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom beskedet att Flens kommun kan komma att varsla upp emot 23 tjänster inom förskola och skola, att de avvecklar en förskola och lägger ner två gymnasieprogram. Det som ett led i den nedåtgående trenden av minskat barnantal och ökade kostnader.

Det är samhällsvetenskapsprogrammet och det naturvetenskapliga programmet som läggs ner på Prins Wilhelmgymnasiet. Brogetorp förskola samt en avdelning på Sjögårdens förskola som avvecklas och mellan 20 och 23 tjänster inom skola och förskola kan komma att varslas.

Även avgiften till Kulturskolan i Flen kommer att återinföras nästa år, vilket SVT Sörmland har rapporterat om tidigare.

Finns det inte annat kommunen skulle kunna dra ner på?

Vi har tittat på hur vi kan effektivisera och förändra men enligt vår bedömning har detta den minsta påverkan för alla elever i Flens kommun, säger förvaltningschef på barn-, utbildning- och kulturnämnden, Lena Furén.

Därför räddas landsbygdsskolorna

Kommunen har valt att rädda Bettna skola, Kyrkskolan i Mellösa och Tomtebo förskola som tidigare var nedläggningshotade.

Ordförande i barn- utbildning- och kulturnämnden, Peter Munter (S), kommenterar beslutet i ett sms:

”Vårdnadshavarna i Mellösa måste få ihop livspusslet, det blir inte hållbart att man till exempel får lämna och hämta sina barn i Flen eller Hälleforsnäs. När det gäller Bettna så är vi inne på samma linje där och avståndet till Flen som i så fall skulle bli anvisad skola. Bettna har också en fördel i att de kan bedriva idrott på skolan då de har en egen gymnastiksal”

Begär tilläggsbudget

Det är dock inte helt säkert att skolpersonalen kommer varslas. I samband med nedskärningarna begär barn- utbildnings- och kulturnämnden, 17,1 miljoner kronor i tilläggsbudget – för att slippa att säga upp skolpersonal.

Begäran tilläggsbudget kommer att skickas vidare kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige för beslut. Om det beviljas kommer processen att säga upp personal avbrytas.

Hör förvaltningschef Lena Furén svara på huruvida målet med att få fler familjer att flytta till Flen går i linje med nedläggningen förskolor och uppsägning av skolpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.