Delad bild. En hand plockar ut en bok från en bokhylla på biblioteket till vänster. Bibliotekschefen Birgitta Edvardsson till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biblioteket vill klara stöket utan väktare – hör Birgitta Edvardsson berätta om hur i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Biblioteket i Eskilstuna utbildar personal i att hantera stök och bråk

Uppdaterad
Publicerad

Sprutor på toaletterna och droger bland böckerna ledde till att en väktare sattes in på Eskilstuna stadsbibliotek. Nu ska personalen utbildas för att hantera stöket själva.

– Vi har jobbat mycket med de här frågorna och vi kommer att fortsätta. Det tror jag kommer att skapa trygghet, säger bibliotekschefen Birgitta Edvardsson.

Vintern och våren 2024 var det många i personalen och bland besökarna som upplevde Eskilstuna bibliotek som stökigt och otryggt. En väktare stationerades på platsen under vintern – men de har sedan dess sakta fasats ut.

– Sommaren har varit lugn. Jag tror att det beror mycket på vädret, de som inte vill nyttja biblioteket för biblioteket hittar andra ställen att vara på, säger Birgitta Edvardsson.

Väntar sig en återgång i höst

I takt med fallande temperaturer under hösten räknar Birgitta Edvardsson med att stöket kan komma tillbaka. Men det finns inga planer på att stationera en väktare på platsen igen.

– Blir det som det var förra vintern får vi överväga hur vi ska gå vidare. Men vi vill försöka hantera situationen utan väktare.

Hör mer om hur personalen ska hantera situationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.