En delad bild som visar två scener. Till vänster en person med långt hår klädd i svart jacka, som står framför en byggnad med växtlighet i bakgrunden. Till höger en närbild av en hand som håller i ett räcke, klädd i en röd tröja, vilket antyder stöd och balans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle inte behövt hända” – hör vård- och omsorgschefen Katarina Haddon berätta om vad som händer nu, i klippet. Foto: SVT

Boende hittades död på toalett i Oxelösunds kommun – personal svarade inte på larm

Uppdaterad
Publicerad

En person hittades död på sin toalett en morgon på ett särskilt boende i Oxelösund förra året. Det visade sig att personen hade larmat personal kvällen innan – larm som personalen inte besvarade. Nu utreder kommunen om de behöver vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Två gånger med cirka 20 minuters mellanrum larmade den boende personalen på kvällen, enligt kommunens egna utredning. I utredningen står det att om larm inte besvaras av aktuell avdelning går det vidare – eskalerar – till närliggande avdelningar. Men på det här larmet var det ingen som svarade.

På morgonen hittades den boende död på badrumsgolvet – med larmet bredvid sig. Läkare på plats gjorde bedömningen att personen varit död i cirka sex till åtta timmar, men troligtvis längre.

Skulle göra tillsynsbesök

Kommunen har lex Sarah-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och har även genomfört sin egen utredning, där flera brister upptäckts. Bland annat har inte larmrutiner följts och det står att det är ”väl känt att man inte agerar vid eskalerade larm.”

– Vi ser jätteallvarligt på det som har hänt och vi behöver vidta åtgärder för att se till att de rutiner vi har faktiskt efterföljs, säger Katarina Haddon, förvaltningschef för vård- och omsorgen i Oxelösunds kommun.

Enligt utredningen ska heller inte tillsynsbesök gjorts enligt rutin.

– Hade man följt rutinen hade man gått i rummet, vilket man nu inte gjorde, säger Haddon.

Förvaltningschefen: ”Se till att utbilda”

Kommunen har efter händelsen tagit fram flera åtgärder. Enligt Haddon ser man till att de verksamhetssystem som finns används och att rutinerna är kända i verksamheterna.

– Och vi kommer att se till att utbilda all personal, säger hon.

Kommunen utreder även om de behöver vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Hör mer om det i videon ovan.

Nytt beslut om registerkontroll

Nyligen tog kommunstyrelsen beslut om krav på registerkontroll vid nyanställningar inom omsorgsarbeten. Men det är inget som har med den händelsen på det särskilda boendet att göra, enligt Haddon.

Kravet gäller yrkeskategorierna undersköterska, vårdbiträde, omsorgsassistent och boendestödjare, samt alla anställningsformer.

Samma krav ska gälla för privata aktörer som kommunen samarbetar med. Det berör dock inte redan anställda eftersom det inte finns lagstöd för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.