Räddningstjänst och polis arbetar vid en brandplats där en byggnad har skadats allvarligt. Brandbilar står parkerade vid byggnaden, som har fått en del av taket förstört. Räddningspersonal är synlig i säkerhetsutrustning medan området är avspärrat med avspärrningsband. Träd och grönområde syns i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från branden i Vagnhärad centrum. Foto: Erika Landt/SVT

Brand i stor centrumlokal i Vagnhärad

Uppdaterad
Publicerad

En centrumlokal började brinna tidigt under tisdagsmorgonen i Vagnhärad i Trosa kommun. Enligt räddningstjänsten startade branden i en restaurang och spred sig sedan vidare i konstruktionen.

Larmet om branden inkom vid 04.30-tiden på tisdagsmorgonen. I byggnaden som är 3 500 kvadratmeter stor finns flera olika verksamheter. Ante Hägglund, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Södertörn, berättar att branden troligen startade i en restaurang.

– Där är branden nu nedslagen, men den har gått vidare och sprider sig i byggnadens konstruktion. Vi jagar efter den i väggar och tak, sa han under morgonen.

”Kommer inte bli en lätt undersökning”

Räddningsenheter från flera olika stationer var på plats med ett tiotal brandbilar. Polisen har spärrat av runt byggnaden och en polishund sökte även runt platsen.

Räddningstjänsten började frilägga och plocka bort delar av byggnaden för att komma åt branden i konstruktionen.

Senare under förmiddagen uppgav Mikael Nygren, vakthavande befäl hos räddningstjänsten, att styrkor börjat lämna platsen.

– Släckningsarbetet är inte helt klart men det börjar gå mot sitt slut, säger han.

Polisen säger att man inte kunnat göra någon brandplatsundersökning ännu på grund av skadorna på fastigheten. Det kan tidigast ske under eftermiddagen eller imorgon.

– Det kommer inte bli en lätt undersökning för våra tekniker, säger Mats Pettersson.

Polisen: Kan vara anlagd

Pettersson säger också att polisen gjort iakttagelser som kan tyda på att branden är anlagd.

– Vi har inte slagit fast att det är så men det finns vissa saker som indikerar på det, exakt vad kan jag inte gå in på, säger Mats Pettersson.

Polisen uppger att en väktare var först på plats och gjorde flera iakttagelser. Det ska även finnas kameror i området. Nu söker man efter fler vittnen.

– Vi tar jättegärna emot observationer. Det brukar vara förvånansvärt ofta som människor gör iakttagelser. Vi hoppas att det finns människor som har saker att berätta för oss, säger han.

Andra branden i Vagnhärad på kort tid

Centrumbyggnaden som brinner ligger bara ett 100-tal meter från det köpcentrum som förstördes i en brand 2 december 2023.

Kan det finnas kopplingar till branden i december då ett köpcentrum brann ner?

– Det är för tidigt att säga om det finns något samband, det får förundersökningen visa i så fall. Men det faller sig naturligt att titta på andra händelser om man ser likheter, säger Mats Pettersson, presstalesman vid polisen.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand, men i nuläget finns ingen misstänkt.

En brandman i röd uniform står framför en brandbil och håller i en mikrofon från en nyhetskanal. Bakgrunden visar flerfamiljshus och en del av ett torg. Atmosfären är grå och molnig, vilket tyder på fint väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningsledaren Sebastian Levin berätta om läget efter branden. Foto: Erika Landt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.