• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per Gustafsson, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Sörmland, står framför en karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Gustafsson, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Sörmland berättar vad som ingår i CIP-utbildningen. Foto: SVT

Brandskyddsföreningen vill ha civila insatspersoner på ännu fler platser

Uppdaterad
Publicerad

Från början i Sörmland fanns de civila insatspersonerna bara i Katrineholm och Vingåkers kommuner. Nu finns det omkring 150 ”cippare” i hela länet, och Brandskyddsföreningen vill se ännu mer.

– Vi har fler områden på gång, bland annat i Marsjö-Byle området, i gränstrakten mot Östergötland, säger Per Gustafsson, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Sörmland.

Det är brandskyddsföreningen i Sörmland som håller i verksamheten och utbildningen. Hittills har finansieringen skett genom bidrag från olika organisationer, ett försäkringsbolag och från de kommuner där det finns CIP-områden, men även via EU-medel från Leader Sörmland.

– Vi söker hela tiden möjligheter och finns det ett område som har en finansiär är vi sugna på att hjälpa till och starta ett område, säger Per Gustafsson.

Tidsfaktorn

Vid ett larm är den tidiga insatsen viktig och det är där som den civila insatspersonen kan göra mest nytta. Genom både praktisk och teoretisk utbildning kan tryggheten öka på landsbygden, menar Per Gustafsson.

– I utbildningen ingår även förebyggande brandskydd i hemmet. Vi upplever att det är något som de sedan ser över, både hos sig själva men även hos grannar och nära och kära, säger han.

De som blir civila insatspersoner behöver gå en utbildning på tolv timmar som oftast är förlagd under tre vardagskvällar, förklarar Per Gustafsson.

I videoklippet berättar han mer om vad utbildningen omfattar.

Samverkan med kommunen

I dagsläget finns det 13 CIP-områden på landsbygden och ett i centrala Katrineholm som samverkar med kommunen och deras trygghetsvärdar.

– Man skulle vilja att Sörmland blev ett ”cip-tätt” län, säger Per Gustafsson.

CIP-områden i Sörmland

Strångsjö

Tisnarebaden

Sköldinge

Flodafors

Valdemarsö

Granhed

Hjälmsätter

Läppe

Österåker

Hälleforsnäs

Humledal

Stjärnhov

Selaön

Källa: Brandskyddsföreningen i Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.