Ett tåg står vid perrongen. Till höger är en porträttbild av pendlaren Erik Fors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av förseningar och inställda avgångar har pendlaren Erik Fors fått byta jobb. Hör honom berätta om sina upplevelser av pendeltrafiken i klippet. Foto: SVT

Brutna avtalet mellan SL och MTR välkomnas av pendlaren Erik i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Pendeltågen mellan Gnesta och Stockholm ska köras av SJ nästa år. Anledningen är att avtalet mellan SL och den nuvarande operatören, MTR, bryts i förtid.

– All förändring kan bara bli bättre, säger Erik Fors som pendlar från Gnesta.

På onsdagen meddelade trafikförvaltningen i Stockholm och MTR att de gemensamt valt att avsluta avtalet de har för pendeltågstrafiken i regionen, som inkluderar trafiken till och från Gnesta.

Avtalet skulle egentligen ha löpt ut 2026, men från och med mars 2024 blir det SJ som tar över driften.

Fortsätter köra på 90 procent

Beslutet kommer inte påverka trafiken till och från Gnesta, enligt Erik Söderberg, presschef på MTR Nordic. Fram till 10 december, när tidtabellen ändras, kommer de köra 90 procentstrafik, det vill säga att tågen går en gång i timmen.

– Vid tidtabellsbytet så blir det halvtimmestrafik i rusningstid, säger Söderberg.

Problem länge

Det har under en längre tid varit strul med linjen i kommunen. Trafiken har reducerats och flera avgångar har varit inställda. Både Gnesta kommun och pendelresenärerna har varit kritiska till problemen med tågtrafiken. Beslutet att bryta avtalet välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S).

– Vi är en pendlarkommun, vi är beroende av att tågen går. Jag är trygg med att det beslut som nu fattats, att man har gjort det utifrån att man vill säkerställa en robust och tillförlitlig tågtrafik, säger hon.

Erik Fors är en av många som pendlar från Gnesta och har på grund av problemen fått byta jobb. Hör hans upplevelse av trafikproblemen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.