Kvinna sitter på en stol i solen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smärta och dödsångest när hjärtinfarkten kom – se 32-åriga Caroline Karlsson berättar om hur det kändes när hon drabbades av sin första hjärtinfarkt. Foto: Robin Hult/SVT

Caroline, 32, har drabbats av hjärtinfarkt – två gånger: ”Nu dör jag”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Karlsson från Sköldinge utanför Katrineholm var bara 25 år när hon drabbades av sin första hjärtinfarkt. I vintras kom en andra och nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter.

När den första infarkten slog till 2017 så avfärdades hon först av läkaren och skickades hem från akuten.

I journalen fanns anteckningar om tidigare psykisk ohälsa och ångest samt astmabekymmer som barn.

Vården dröjde

Hon fick en remiss till lungröntgen och gick hem. Där slog smärtan till med full kraft och 112 larmades.

– Jag förlamades av smärta och tänkte ”nu dör jag”, säger Caroline Karlsson.

Vid 112-samtalet gjordes bedömningen att hon inte behövde någon ambulans, hennes man fick skjutsa henne till akuten. När Caroline till slut fick behandling konstaterades en hjärtinfarkt och hon fördes akut till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Så sent som i vintras fick hon sin andra hjärtinfarkt, då i samband med en covidinfektion och en längre tid av kraftig hosta. Den här gången tog vården hennes symtom på allvar direkt – och det blev ännu ett ofrivilligt besök på hjärtintensiven på Mälarsjukhuset.

Fått diagnos

Diagnosen som hon fått är så kallad APC-resistens i kombination med förhöjda blodfetter, detta trots ett relativt hälsosamt kostintag och en aktiv livsstil. I Carolines fall är det genetiskt betingat, enligt läkarna.

Behandling har sedan dess satts in och efter att ha provat sig fram så är det en spruta varannan vecka som gjort bäst resultat.

– Det påverkar mig ju främst psykiskt. Jag känner mig lite som en tickande bomb. När händer det nästa gång?, säger Caroline Karlsson.

Hennes råd till andra yngre med oro för att hamna i samma situation med bröstsmärtor, är att stå på sig i första kontakten med vården.

– Som ung men även som kvinna tror jag det är lätt att bli undanskuffad. Det är ju vanligt bland kvinnor med psykisk ohälsa, mycket stress och det är ju lätt att hänvisa till symtom på något sånt. Men att ändå kräva den snabba undersökningen för att kunna utesluta, säger Caroline Karlsson.

DET HÄNDER VID HJÄRTINFARKT

Vid hjärtinfarkt har placket i kranskärlets vägg brustit och blodplättarna har svarat med att bilda en propp koagulerat blod.

När proppen helt täpper till kärlet kan blodet inte längre nå delar av hjärtmuskeln och det uppstår allvarlig syrebrist, så kallat ischemi.

Källa: Hjärt- och lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.