Comeback för Nordiska mästerskapen i food truck: ”Mycket nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen gjorde Nordiska mästerskapen i food truck comeback, efter tre års uppehåll. Nytt för i år var bland annat ett tält som serverar ätbara insekter – fast utom tävlan.

På fredagsförmiddag sattes en av årets stora sammankomster igång. Tidigare upplagor har mellan 8 000-15 000 människor under två dagar tagit sig till Mariefred för Nordiska mästerskapen i food truck, enligt juryordföranden Mattias Kroon.

– Jag tror på något liknande i år om inte ännu mer, då vi har haft uppehåll i några år, säger han.

Senaste gången mästerskapen hölls var 2019 och första gången var för åtta år sedan. Då var det bara åtta food trucks och som mest har det kommit cirka 35 stycken. Åtta var för lite och 35 var för mycket, enligt Mattias Kroon. I år blir det ett mellanting.

– Det ser ut som att det blir 22 stycken, plus ett tält som kommer att göra insektsmat och ett bord med italienska produkter. Sedan kommer Kriminalvården hit och lagar fängelsemat. De kommer också att sätta upp en autentisk fängelsecell så att människor kan få en inblick i deras arbete och hur de jobbar med mat och näring, säger han.

– Vi är här för att visa upp oss och försöka få besökarna intresserade av ett jobb inom kriminalvården, säger Håkan Jylhä, produktionsledare vid Mariefredsanstalten.

De kommer ha en expertjury och en barnjury som ska få utse ”Barnens favorit”. Mattias Kroon är ordförande i expertjuryn. Han ser mycket fram emot att det äntligen sätter igång.

– Det känns jättespännande och det är alltid jättemycket som händer. Det är lite cirkuskänsla, säger Mattias Kroon.

Framtidsmat och korvstoppning

Det är ett skadedjurskontrollföretag som bjuder på kavring med mjölmask.

– Det är mest att det är en rolig grej att prova någonting nytt som troligtvis blir mer vanligt i framtiden, med tanke på miljöavtryck, säger Pierre Vikström.

För barnen fanns en workshop i korvstoppning.

– Det var inte alls som jag trodde, säger 10-åriga Isabella Engström, från Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.