Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För ett år sen fick skolan utrymmas på grund av fukt- och mögelskador. Foto: Björn Gustavsson

Därför byggs ny skola i Stjärnhov: ”Kan inte säkerställa att skolan blir fri från problem”

Uppdaterad
Publicerad

Gnesta kommun har beslutat att bygga en ny skola ute i Stjärnhov istället för att renovera den nuvarande som har fukt- och mögelskador.

– Vi bygger nytt för att man kan inte säkerställa att skolan blir fri från problem, säger Ann-Sofie Karlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kvarnbackaskolan, som är en F-6-skola, och Korallens förskola rivs och istället byggs en helt ny skola. Förra sommaren fick ungefär 100 barn evakueras till modulhus efter att man hittat fukt-och mögelskador i den nuvarande byggnaden.

Lång väntan

Beslutet att bygga en ny skola fattades efter att fortsatta utredningar visat att underliggande struktur som betongplatta och grundläggning med sannolikhet påverkats negativt.

– Det har varit en del undersökningar som behövt göras och jag tänker att det är anledningen till varför beslutet tagit tid, säger Ann-Sofie Karlsson (S).

Elever kvar i modulhus

Det är oklart när skolan börjar byggas och under tiden får eleverna fortsätta sina studier i modulhusen.

– Vi tänker att det är värt väntan, säger hon.

Bland föräldrar och anställda, som SVT pratat med, har beskedet tagits emot med glädje.

Hör Karolina Mark som har sina barn på skolan, i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.