Andreas Grunewald, Martina Hall och Linus Fogel har valt att leva icke-monogamt. Foto: SVT

De lever polyamoröst: ”Tvåsamheten som alla har köpt är bara en norm”

Uppdaterad
Publicerad

I deras fall handlar det inte om tre personer som är tillsammans med varandra. I stället har Martina Hallin en relation med Andreas Grünewald och en relation med Linus Fogel. Också. För alla tre har eller kan ha relationer med fler personer. Att vara poly handlar nämligen om att kunna ha flera kärleksrelationer samtidigt.

Martina var den som var först bland trion med att börja leva i flersamhet. Hon fick uppleva hur det var att komma ut när hon lämnade sina barns far efter ett 15-årigt äktenskap för en kvinna. Den erfarenheten gjorde det lättare för Martina att vara öppen med att hon lever flersamt.

Hos Andreas uppstod tanken med flersamhet när han förstod att han hade svårt att leva utan några hemligheter när han var med bara en partner.

Så får de polyrelationerna att fungera

Martina förklarar att kärlek är en oändlig resurs. Däremot har man begränsat med tid, pengar och uppmärksamhet. Och i sina kärleksrelationer med Linus och Andreas har Martina förhandlat fram hur mycket av de här resurserna de ska lägga ned på varandra. De har helt enkelt skrivit kontrakt där allt framgår tydligt.

För när man går utanför tvåsamhetsnormen där det oftast per automatik finns förväntningar och regler för vad som är okej, så är det inte alls lika tydligt hur en polyamorös relation ska fungera. Därför skapar många som lever i polyrelationer överenskommelser mellan varandra.

Det är så det funkar mellan just dem. Samtidigt har Andreas, Martina och Linus andra förhållanden som inte alls är lika strukturellt förhandlade som relationerna mellan dem.

”Nu ser normen jättekonstig ut”

Andreas och Martina har haft en relation i sju år.

– Jag har öppnat dörren till att ha kärleksfulla relationer med fler. Hur kan man då egentligen stänga den och bara ha kärleksfulla relationer med en människa? Nu ser normen jättekonstig ut för mig, säger Andreas och får medhåll av Martina.

– Jag har otroligt svårt att se att jag skulle kliva in i ett monogamt format igen, jag kan inte riktigt se varför, men jag utesluter inte möjligheten. Jag har ändrat på så många saker i mitt liv och jag är i konstant förändring så varför skulle jag utesluta möjligheten? Det är fortfarande ett val bland andra.

Relationen mellan Martina och Linus har varat i tre år.

– Jag tyckte att den tvåsamhetsrelation jag levde i var fantastiskt utvecklande, men sedan hamnade vi i ett läge där vi kände att vi behövde göra något annat och växa på ett nytt sätt. Nu är jag i en polyrelation, men jag skulle absolut kunna gå tillbaka till monogamt. Allt är möjligt nu för jag känner mig så mycket rikare som människa, säger Linus.

Poly – inte alltid så lätt

Precis som i alla andra relationer finns det även svårigheter i polyamorösa förhållanden. Många verkar tro att ett vanligt problem kan vara barnen eller någon annan i ens närhet som har svårt att acceptera den livsstilen.

– När jag pratar med mina barn märker jag att det här är lite hippt i ungdomskretsarna, säger Andreas.

Inte heller Martinas och Linus barn har ifrågasatt sina föräldrars val. Istället handlar problemen om vardagliga saker, som att få tiden att gå ihop.

Fördomarna de möts av

Martina, Andreas och Linus har inte något behov av att visa upp sina relationer offentligt. Istället berättar de om sig själva för att att belysa tvåsamhetsnormen och visa att det finns andra val att göra för den som vill.

– Jag är så tacksam för dem som har gått före mig och visat att man kan leva i samkönade relationer. Annars hade det inte varit lika lätt för mig att göra det. På samma sätt känner jag ansvar att berätta om flersamma relationer. För att fler ska se att det går att leva så här också. Inte istället för, inte bättre än, men också, säger Martina Hallin.

För än idag är kunskapen liten kring vad poly innebär och fördomarna är därför många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.