– Vi behöver förstå att vi är olika och har olika behov, oavsett om det handlar om matpreferenser, sexuella preferenser eller relationer, säger sexologen Katerina Sparr Holinkova.
Lite forskning om polyamorösa
Det finns knappt någon forskning på polyamorösa förhållanden. Man kan hitta några enstaka intervjuer och kvalitativa undersökningar, men ingen vet hur många människor det finns som valt den här relationsformen.
Det i sig kan leda till att många har en felaktig uppfattning om vad poly faktiskt innebär, menar Sparr Holinkova.
– Jag tror att vi ser ner på människor som är flera i en relation för att vi tror att det bara handlar om en massa sex. ”Och tänk på barnen som får se allt!” Fast vad är det de får se? undrar Katerina Sparr Holinkova och fortsätter:
– Polyamorösa brukar prata om att fokuset ligger på den emotionella och relationella biten snarare än det sexuella.
Poly – nästa ”snackis”
Katerina Sparr Holinkova menar att det fanns liknande diskussioner innan samkönade par blev mer accepterade.
– Jag tror inte att polyamorösa relationer är vanligare än vad vi tror, men jag tror att många inte pratar om det öppet för man kanske är rädd att socialtjänsten ska komma in och ifrågasätta en som förälder. Där tror jag att socialtjänsten kommer att behöva utbilda sig i alternativa relationsformer, för vi är olika.
Och hon tror att olika relationskonstellationer kan bli nästa grej som vi börjar prata om.
– Nu har vi ju börjat lyfta fram plusset i hbtq med intersexuella, asexuella och pansexuella. På samma sätt som vi idag frågar ”Har du en partner?” så kanske vi i framtiden frågar ”Har du partner eller flera partners?”
Poly – kärlek till fler än en
Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången.
För att vara polyamorös krävs alltså inte en praktik, utan det är mer en beskrivning av en förmåga eller en identitet.
Enligt svenska språknämnden innebär polyamori ”att ha flera kärleksrelationer samtidigt”.
Polyamori förutsätter inget om sexuell läggning eller sexuell praktik. Såväl homo-, bi- och heterosexuella kan därför beteckna sig själva som polyamorösa. Det är också fullt möjligt att vara asexuell och polyamorös.
Källa: RFSU