Barn i Oxelösund vill inte byta skola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad föräldrar och barn tycker om förslaget i klippet. Foto: Björn Gustavsson

De protesterar mot omorganisation av skolan i Oxelösund: ”Många mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett högstadium och ett låg- och mellanstadium kan komma att lägga ner i Oxelösund till hösten. Nu protesterar föräldrar och barn.

– Många kommer inte gå till skolan för att de känner att de mår dåligt, säger Isak Ivarsson, 12 år, från Peterslundsskolan.

Nära 1 500 underskrifter har samlats in för att förhindra en eventuell omorganisation av skolorna i Oxelösund. Förslaget är att Ramdalsskolan och Peterlundsskolan ska ha elever i årskurs F–5 och att Oxelöskolan ska bli en 6–9-skola.

– Skolan blöder pengar. Vi har två högstadieskolor i en liten kommun och den ena skolan är bara halvfull, säger Eva Lantz (M), ordförande utbildningsnämnden.

Förslaget tas upp nästa vecka, ni tycker inte att det gått lite snabbt?

– Det kan man tycka, men som sagt, vi blöder pengar, säger Eva Lantz (M).

Förutom den dåliga ekonomin så minskar även antalet barn. Förslaget har skapat oro hos föräldrar och barn i kommunen.

Hör barn och föräldrar i videon ovan.

Vill se folkomröstning

Under måndagen lämnades underskrifterna över till kommunens utbildningsnämnd. Hoppet är namninsamlingen ska leda till en folkomröstning.

– Det här blir fjärde gången min son får byta skola på grund av omorganisation. Sen finns det småbarn som bor centralt och som kommer behöva ta sig jättelångt till Peterlundsskolan och Ramdalsskolan, säger Nathaly Jacobsson, som lämnade in namninsamlingen.

Om det blir en omorganisation av skolan kommer antalet klasser att minska och därmed också personalstyrkan, men hur många jobb som kan försvinna är oklart. Beslut om omorganisationen ska fattas 24 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.