Tre unga tjejer pratar med varandra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vargmötet som fick Europaskolan i Malmköping att ställa in alla friluftsaktiviteter. Foto: Serafia Olausson/SVT

De såg varg under orienteringslektionen – nu ställer skolan in alla friluftsaktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

En närgången varg har under de senaste dagarna skapat oro i Malmköping, i Flens kommun. Nu väljer Europaskolan att ställa in alla friluftsaktiviteter efter att elever sett vargen under en orienteringslektion.

Vi tar det säkra före det osäkra så att eleverna ska känna sig trygga. Vi valde därför att avbryta orienteringen och sedan skjuta alla andra aktiviteter framåt i tiden.

Vargangrepp är ju väldigt ovanligt, är inte det här en överdriven rädsla att ställa in?

Varg i Sörmland

– Jo, det är ju kluvet det där. I och med att vi ställer in bekräftar vi ju också att det är farligt med vargen och det är inte det vi vill uppnå. Vi gör det här för att trygga eleverna. Vi vill inte skicka ut eleverna när vi vet att det finns en varg där, eftersom vi inte vet hur eleverna reagerar i det läget, säger Ola Walfridson, biträdande rektor på Europaskolan i Malmköping.

Oro i tätorten

Enligt länsstyrelsen är det en varg som rör sig i delar av Malmköping, bland annat i människors trädgårdar. Europaskolans rektor menar att det har skapat en generell oro för vargen i orten.

– Den har ett oönskat beteende när den befinner sig inne i själva Malmköping och går inne på tomter och då är det många som är oroliga.

Skolan kommer att ha en dialog med länsstyrelsen och följa utvecklingen kring den närgångna vargen. När eleverna kan återvända till skogen är i nuläget oklart.

– Målet är självklart att eleverna ska vara ute och orientera och lära sig om friluftsliv, men vi skjuter det på framtiden.

Många rapporter till länsstyrelsen

Markus Södling är vilthandläggare på länsstyrelsen Sörmland. Enligt honom har det kommit in många rapporter om vargen i Malmköping.

– Det vi kan se är att den här vargen har kvar sin skygghet för människan även om den har valt ett tvivelaktigt område att jaga på, säger han.

Enligt honom är det högst osannolikt att någon människa skulle komma till skada även om vargen vistas i samhället. Han har dock förståelse för att människor upplever en stark oro över den situation som har uppstått. Länsstyrelsen ska nu försöka förmå vargen att överge Malmköping.

– Vi ska se om vi kan hitta ett effektivt sätt att skrämma den ordentligt så att den återvänder till skogen, säger han.

Skulle skrämselarbetet inte fungera så kan det bli aktuellt med skyddsjakt. Men för att det ska vara tillåtet måste en rad lagar och regler var uppfyllda och förebyggande åtgärder uttömda.

– Vi är inte där än, säger Markus Södling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet