Massor från Slussen dumpades i Eskilstuna – nu måste de undersökas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Potentiellt miljöfarligt avfall i form av muddermassor från Slussen i Stockholm används som fyllnadsmassor på en fastighet i Bälgviken utanför Eskilstuna. Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att nya prover ska tas som kan leda till att jordmassorna måste fraktas bort.

– Det skulle kunna hända att vårt dricksvatten inte blir drickbart, säger Bälgvikenbon Tom Arvidsson som i två års tid stridit för saken tillsammans med sina grannar.

Materialet ligger vid Bälgviksvägen, vid en infartsväg till en bergtäkt. I domen från Mark- och miljödomstolen står att läsa att analysresultatet från företaget LMAG, som sålde massorna, visade att de var rena.

LMAG finns inte längre, men de var inblandade i den omskrivna batteriskandalen i Eskilstuna där giftig batterimassa grävts ner på en industritomt.

Företagaren som tog emot massorna i Bälgviken avsåg att anlägga en plats för virkeshantering bredvid vägen och fyllde upp en yta för ändamålet.

Ingen fara sa kommunen

Enligt de mätningar som gjorts har Eskilstunas miljökontor konstaterat att materialet inte innebär någon fara för hälsa och miljö. Men flera Bälgvikenbor har engagerat sig i frågan för att de ansett att proverna inte tagits där de 1 200 ton muddermassorna hamnat.

Samma typ av massa hamnade också på en fastighet i Strängnäs och där kom kommunen fram till att de hade förhöjda halter av metall och PCB (ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen).

Kommunen konstaterade att den massan tvunget skulle fraktas bort eftersom det finns en risk att gifter sprider sig till närliggande områden och vattendrag.

Oroliga för dricksvattnet

Bälgvikenborna är rädda att muddermassorna vid Bälgviksvägen kan sprida sig till deras dricksvatten. Men trots det har Eskilstuna kommun inte ansett att muddermassorna behöver tas bort från platsen.

– Det är skillnad på platserna och hur det används. I Strängnäs ligger det nära vattendrag och ytligt, här ligger det inbäddat i en vägkropp sammanblandat med annat material.

Nu kräver Mark- och miljödomstolen att nya mer omfattande prover tas på fyllnadsmassorna.

– Vi välkomnar domen och tycker att det är bra när överinstanser kommer med tydliga besked, säger Anna Norberg, biträdande miljöchef Eskilstuna kommun.

I videon ovanför ser du muddermassorna och hör om grannarna i Bälgviken som tog frågan ända upp till högsta instans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.