Jenny Haglind och Sofi Kotz poddar om kryptovalutor. Foto: SVT

De vill se maktskifte inom krypto-världen

Uppdaterad
Publicerad

Det är betydligt färre kvinnor än män som ägnar sig åt så kallade kryptovalutor, alltså pengar som bara existerar virtuellt. Det är något som Jenny Haglind från Eskilstuna vill ändra på. Samtidigt har kryptovalutor en mörk sida.

Vanliga valutor är knutna till centralbanker, länder och regeringar. Kryptovalutor skippar mellanhänderna och verifieras i stället genom tusentals datorer. Tekniken kallas blockkedja och har främst intresserat män. När börsmäklaren Etero i år gjorde en undersökning bland sina användare fann man att endast 8,5 procent av de som investerar i kryptovalutor är kvinnor.

Vill se förändring

Facebookgruppen Krypotgäris, med nära 2 000 medlemmar, startades av Tove Andersson med syftet att kvinnor och icke-binära skulle kunna diskutera och lära sig mer och kryptovalutor. Gruppen har medlemmar från hela landet, och en av dem är Jenny Haglind från Eskilstuna.

– Jag upplever att det finns en nyfikenhet och det är inte ovanligt att folk kommer fram till mig och frågar ”du, vad är det där med bitcoin egentligen?”.

Tillsammans med vännen Sofi Kotz driver hon nu en podd om kryptovalutor, där målet är att förklara på ett så lättförståeligt sätt som möjligt. Om kryptovalutor når en stor användarbas i framtiden vill de att kvinnor ska ha en lika stor del som män.

Kriminell verksamhet

Kryptovalutor inte är knutna till någon tredje part vilket gör dem svåra att spåra. Det har lett till att valutorna har använts för att bedriva olika kriminella aktiviteter, bland annat för att tvätta pengar.

Hur ser ni på det?

– Det har skett kriminella handlingar med kryptovalutor absolut. Men det sker det även med vanliga pengar som vi har i plånboken, säger Sofi Kotz.

De har inte själva blivit bedragna, men berättar att de uppvaktats av personer som försökt. Att vara ordentligt påläst är ett skydd, berättar de.

Valutorna är även mycket volatila – de går upp och ned i värde, vilket i mångt och mycket gör dem till en osäker investering.

– Vi brukar säga att man inte ska investera mer än vad man har råd att förlora, säger Jenny Haglind.

I klippet ovan berättar Sofi Kotz och Jenny Haglind om hur de ser på kvinnor och kryptovalutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.