En övergiven reception med slitna väggar. Vid ett fönster står en telefon med snurrskiva. Denniz Blomberg står på knä utanför ett bergrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Denniz har bland annat varit i civilförsvarets övergivna ledningscentral i Katrineholm. Se hur det ser ut i klippet. Foto: Denniz Blomberg/SVT

Denniz från Eskilstuna är urban explorer – letar övergivna platser

Uppdaterad
Publicerad

Ödehus, gamla fabriker och övergivna civilförsvarsanläggningar – i Sverige finns det gott om övergivna platser. Denniz Blomberg från Eskilstuna är en så kallad urban explorer och letar hela tiden efter nya dolda omgivningar.

Under sina år som urban explorer har Denniz utforskat hundratals platser i Sverige. Han driver ett Instagramkonto med cirka 8 000 följare. Där får han många tips på platser att besöka. Men genom att titta på kartor och spendera mycket tid på småvägar hittar han även platserna på egen hand.

Kan vara olagligt

Hobbyn är varken helt laglig eller ofarlig. För även om en byggnad eller ett hus ser övergivet ut, ägs det ofta av någon. Den som tar sig in kan därmed göra sig skyldig till olaga intrång.

Sveriges övergivna platser

Och det finns alltid en risk att skada sig. Denniz har genom åren både skurit sig på vassa föremål och även trillat igenom tak.

– Det bästa är att inte åka själv och om man gör det så är det viktigt att berätta för någon vart du ska, säger han.

Övergivna bergrum

I Sverige finns flera övergivna civilförsvarsanläggningar. I Sörmland har Denniz besökt både den i Eskilstuna och i Katrineholm.

Hör Denniz berätta om anläggningarna och se hur det kan se ut på insidan i klippet ovan.

URBAN EXPLORING:

Urban exploring, förkortas ofta till UE, är utforskandet av urbana miljöer, ofta platser som man normalt inte besöker. Det kan vara nedlagda industrier eller underjordiska system.

Det finns en del oskrivna regler inom UE, exempelvis om man behöver forcera en dörr eller ett lås ska det göras så omärkligt som möjligt, både av hänsyn till ägaren, byggnaden och till andra upptäckare.

Det är vanligt att man inte publicerar platser offentligt på grund av risk för förstörelse och klotter.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet