• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen: Det är ett vargpar och de kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det är en eller två vargar som står bakom attacken, konstaterar länsstyrelsens besiktingsman, Jakob Broander.

– Vi känner till ett vargpar som har etablerat ett revir här. Risken är jättestor att de kommer tillbaka, säger han.

Att det rör sig om just varg ser man på hur fåren har attackerats. Typiskt för varg är bett över svanken, strupen och nacken, förklarar Jakob Broander. Han är besiktiningman på länssyrelsen i Sörmland och den som kom till platsen, Molstabergs säteri, där fåren attackerats.

”Tillfället gör tjuven”

Att attacken blev så våldsam, med 26 dödade djur, förklarar han med att ”tillfället gör tjuven”.

– Det blir ofta så när möjligheten finns. Vargen tar sig in och ser att det finns många djur på samma plats. Det blir väldigt lättillgängligt för vargen. Omfattningen blir stor trots att vargen rent fysiskt inte kan konsumera alla dessa djur, säger Jakob Broander. 

Kan ha varit inne fler gånger

Det kan också handla om en upprepad attack, det vill säga att vargparet varit inne i hagen vid ett tidigare tillfälle. Det kan alltså ha legat några döda djur som man inte sett förrän nu.

– Hagen är ju stor som 40 fotbollsplaner, säger Jakob Broander, som tror att vargen eller vargparet kan ha följt kanten längs ån för att ta sig in i hagen.  

Ljudskrämma och lapptyg

Risken är nu mycket stor att vargen eller vargarna kommer tillbaka. Sedan vargen attackerade djuren har länsstyrelsen hjälpt till med flera förebyggande åtgärder på platsen. En åtgärd är ett 2-3 kilometer långt så kallat lapptyg som ska komplettera det stängsel som finns.

– Det är en lång lina med tygremsor som hänger ner och vajar i vinden. För vargen blir det här ett nytt inslag i miljön som gör att den ryggar tillbaka. Vargen vill inte gärna passera där, säger Jakob Broander, länsstyrelsen. 

En ljudskrämma med rörelsedetektor vid vattnet ska skrämma vargen från att simma in.

Krävs kraftigare stängsel

Men åtgärderna är bara tillfälliga för att vargen inte ska komma tillbaka och i värsta fall sätta det här i system. Det här kan fungera två eller tre veckor. Sedan måste det till en mer permanent lösning, enligt Jakob Broander.

– Många lantbrukare har idag stängsel som håller inne fåren, men de håller inte ute rovdjuren. Då behövs betydligt kraftigare stängsel med fler eltrådar. Eltrådarna måste dessutom sitta lågt. Till skillnad mot vad man kanske tror så kryper vargen helst in. Om den inte simmar in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.