”Det finns hjälp att få, du är inte en utomjording”

Uppdaterad
Publicerad

Ätstörningar finns i många olika varianter. Oavsett om det handlar om att hetsätning, självsvält eller att kompensera det man ätit genom träning går det att få hjälp.  Emma Håkansson är volontär på den lokala avdelningen på Frisk & fri i Eskilstuna, riksföreningen mot ätstörningar.

– Vi ger inte professionell vård, men vi är ett komplement och ett bra stöd när vården är stängd.

För det mesta handlar arbetet om att lotsa de som hör av sig till rätt vård. Det som många inte vet om är att ingen remiss behövs för att få hjälp mot ätstörningar.

– Man kan ringa själv till psyk och säga att man behöver hjälp, du behöver inte gå till en vårdcentral eller läkare, säger Emma Håkansson.

Ger stöd hon själv önskat fått

Emma Håkansson hade själv anorexi under tonåren. I dag hjälper hon andra genom sitt engagemang i Frisk & fri. Ett stöd hon själv hade önskat få när hon var sjuk.

–  Det hade varit skönt att veta att jag inte var ensam om det här och att det finns fler där ute som tänker likadant, man är inte utomjording.

Förutom att informera både vården och skolan om föreningens arbete är hon även mentor till medlemmar som har någon form av ätstörning.

– Jag tycker inte om att säga det egentligen, men de flesta behöver professionell vård. Mycket hänger på att de får rätt vård och att de själva vill ha vård, då går det att bli frisk, säger Emma Håkansson som i dag ser sig som frisk från sina ätstörningar.

För Emma Håkansson handlade hennes ätstörningar mycket om press att vara på ett visst sätt och krav från många olika håll.

– Sjukdomen var ett sätt för mig att känna kontroll, säger hon.

Behöver inte handla om mat

Vad som orsakar sjukdomen varierar från person till person. Emma Håkansson menar att det ofta kan vara något annat underliggande än maten som är roten till problematiken och det är en kompetens hon ibland saknar från vården.

– Jag som är lekman märker ofta vad som ligger bakom sjukdomen när jag pratar med drabbade, men jag är inte professionell och behandla det. Men om jag kan se det borde vården också kunna se det, säger hon.

– Det räcker inte alltid att ta hand om problematiken med maten om det finns andra underliggande faktorer, man måste ta hand om roten för att bli bra.

Drabbar omgivningen

Ätstörningar kan också ses som en beroendeproblematik och drabbar även anhöriga och närstående. Många känner skuld över att den de håller kär har blivit sjuk.

– Många anklagar sig själva att de kan ha sagt eller gjort något, men det krävs oerhört  mycket mer än så för att någon ska bli sjuk.

– Det är en sjukdom, inte ett personlighetsdrag, säger Emma Håkansson.

Våga lämna över till vården

Det finns däremot vissa saker anhöriga kan undvika för att hjälpa den som är sjuk.

– Se till att inte vara medberoende. Många säger till anorektiker att de lagar vad som helst för att de ska äta, men en ätstörning går inte att förhandla bort.

Enligt Emma Håkansson är det också viktigt att att inte ta på den vårdande rollen hemma utan att våga lämna över till vården.

– Många närstående blir också sjuka och utvecklar ett ätstört beteende. Var dig själv och ändra inga rutiner, säger Emma Håkansson.

Vård från landstinget Sörmland

Ätstörningsmottagningen

I Nyköping finns länets enda ätstörningsmottagning. Här kan du själv söka vård utan remiss. Erbjuder bland annat både individuella samtal och familjesamtal, måltidsstöd och anhörigstöd.

Barn och ungdomspsykiatri, BUP

Erbjuder vård för barn och ungdomar under 18 år med ätstörningar. Finns på sjukhusen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna.

Psykiatri

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna erbjuder psykiatrin vård mot ätstörningar, här kan du söka direkt utan krav på remiss.

Läs mer om på 1177 vårdguiden – landstinget Sörmland.

Föreningar och chattar

Frisk & fri

Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & fri,  är en ideell förening som ger stöd till både sjuka och närstående till någon med ätstörningar, oavsett vilken ätstörning det gäller. Erbjuder stöd och hjälp via mentorskap, telefonlinje, chatt och lokala föreningar. I Sörmland finns en lokal förening i Eskilstuna.

Tjejzonen

www.tjejzonen.se kan du chatta med volontärer som kallas Storasystrar. Det finns även en egen chatt för tankar kring kropp, vikt, mat och ätstörningar som heter ätstörningszonen.

Ätstörning.se

Här hittar du information om olika former av ätstörningar, statistik, vilka behandlingar som finns. Här finns även tillgång till webbaserad utbildning om ätstörningar både för dig som anhörig eller för dig som arbetar med barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.