• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jessica Miregård, samordnande dietist på Region Sörmland, berättar i klippet varför det är svårt att få vissa familjer att vilja träffa en dietist. Foto: SVT

Dietisten: Svårt att nå fram till föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn som har övervikt eller fetma tackar inte alltid ja till den hjälp som erbjuds av regionen. Det menar Jessica Miregård, samordnande dietist på Region Sörmland.

– Familjen måste vara motiverad och inse att en förändring behövs, man kan inte tvinga dem.

Dietistens roll är att hjälpa familjer som är i behov av att ändra på sina kostvanor. För att föräldrar till barn med övervikt eller fetma ska kunna få träffa en dietist behövs en remiss från en läkare. Men en stor utmaning för dietisterna i länet är att få träffa familjerna.

”Det är en utmaning”

– Det finns gott om dietister i länet, men det finns familjer som inte är intresserade av att få hjälp och det är en utmaning, säger Jessica Miregård.

Barn och övervikt

En metod som vissa barnavårdcentraler testat för att snabbare få till ett möte med en dietist är att familjer inte behöver ha en remiss.

– Då får de vid ett gemensamt besök träffa en sjusköterska och en dietist, säger hon.

Svalt intresse för föräldragrupper

Regionen har även haft något som kallas för ”Mer och Mindre”, ett föräldrastödprogram som kommer ifrån Karolinska Institutet och som handlar om att upplysa föräldrar om hur man får en mer hälsosam vardag. Men även där har intresset från de sörmländska patienterna varit svalt.

– Det innefattar tio tillfällen och en och en halv timme per gång, vilket kan vara svårt för barnfamiljer att få till i praktiken. Men det kan också vara så att de uppfattar det som stigmatiserande och att föräldrar kan uppleva någon form av skuld, säger Miregård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och övervikt

Mer i ämnet