DO är kritisk till att Öknaskolan dröjde med att utreda sextrakasserier bland eleverna. Foto: SVT/Lars Adolfsson

DO-kritik mot Öknaskolan efter sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Öknaskolan dröjde med att utreda sextrakasserier och diskriminering bland eleverna på skolan. Nu får skolans huvudman kritik av diskrimineringsombudsmannen, DO.

Det var under våren 2017 som en elev på skolan gjorde en anmälan till Skolinspektionen på grund av att det frodades en grov rasistisk och sexistisk jargong på skolan.

Till exempel blev tjejer blev kallade för horor och blev tafsade på, enligt anmälaren.

Skolledningens hantering kritiseras

Skolinspektionen överlämnade uppgifterna om trakasserier till DO, som nu har utrett situationen på Öknaskolan. De väljer att rikta kritik mot hur landstinget Sörmland, som driver skolan, hanterat ärendet.

Kritiken handlar dels om att en utredning inte startade direkt när ledningen fick kunskap om händelserna, dels att endast vissa former av diskriminering utreddes.

'Enligt landstingets yttrande fick en mentor tidigt kännedom om trakasserierna, men ombads av eleven att inte agera. Men enligt DO kvarstår skolans skyldighet att utreda och åtgärda trakasserierna ändå.

– Vi tar ju till oss av DO:s kritik naturligtvis. Det är genom kritiken som vi kommit igång med ett aktivt förebyggande arbete för att motverka diskriminering, säger Ann-Charlotte Lindberg-Thompson, verksamhetschef för Öknaskolan.

Har genomfört åtgärder

Skolan har bland annat ändrat arbetssätt och ökat närvaron av vuxna på fritiden, eftersom eleverna upplevt att trakasserierna främst skett på rasterna och på internatet. Man har haft klassdiskussioner och diskuterat värdegrund. Man har också infört nya rutiner för anmälningar om elever känner sig otrygga.

DO bedömer att åtgärderna är tillräckliga för att uppnå kraven som diskrimineringslagen ställer.

– Vi är nöjda med att ärendet avslutas och att vi får jobba vidare med de åtgärder som vi sjösatt och ser goda resultat av, säger Ann-Charlotte Lindberg-Thompson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.