Eleverna Wilma Johansson, Ebba Kårehag och Theolina Sköld Christersen på S:t Eskils gymnasium berättar att de märkt hur droger säljs och används på och kring skolan.

Elever om knarket på skolan: ”Langning bara några meter bakom oss”

Publicerad

Det har blivit vanligare att droger säljs och brukas på skolor. Elever som SVT pratat med säger att det är något man märker av.

– Ibland kan det lukta lite, i korridoren och så, säger Ebba Kårehag, elev på S:t Eskils gymnasieskola i Eskilstuna.

Den politiska majoriteten i Eskilstuna vill att knarkhundar ska genomföra regelbundna genomsökningar på kommunens skolor. Anledningen är att man upplever att droganvändningen där ökat. Något som bekräftas av både skolpersonal och elever.

”Droghandel pågick bakom mig”

Förra året ökade antalet elever som stängts av på grund av droger i kommunen och flera personer som SVT talat med säger att de märker av droger i skolmiljön. En av dem är Theolinda Sköld Christersen som går på gymnasiet i Eskilstuna.

– Jag stod och diskuterade med en lärare när vi såg att det pågick droglangning bara några meter bakom oss, säger hon.

Inte gjort tillräckligt

Enligt kommunens gymnasiechef Karin Holmberg Lundin har man arbetat hårt med att få bort drogerna från skolan, men hittills har man inte lyckats.

– Det förekommer narkotika på skolorna, säger hon.

Antalet avstängningar har ökat och elever berättar om öppen droghandel, har man gjort tillräckligt?

– Nej, men facit i hand har vi inte gjort tillräckligt.

Kameraövervakning

Kommunen planerar nu att genomföra en kraftsamling mot droger på skolan. Utöver knarkhundar är det tal om kameraövervakning och ett tätare samarbete mellan förvaltningar och polis.

– Vi får aldrig ge upp. Vi måste tillsammans jobba förebyggande så att våra ungdomar inte börjar använda narkotika, säger Karin Holmberg Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.