Krispaketen har varit många. Men det vore bättre om bönderna fick betestöd och ekostöd i tid menar bonden Clas-Göran Gillerstrand. Foto: Christine Olsson/TT

Dubbelsmäll för lantbrukarna

Uppdaterad
Publicerad

Torkan slår hårt mot lantbrukarna, samtidigt som Jordbruksverket inte betalat ut pengarna som bönderna har rätt till sedan tidigare. Eko-bonden Clas-Göran Gillerstrand i Vingåker väntar fortfarande på 160 000 kronor.

Torkan innebär den värsta krisen som jordbruket har upplevt i modern tid och partierna bjuder över varandra i sin iver att hjälpa bönderna. Men eko-bonden Clas-Göran Gillerstrand i Vingåker konstaterar att krisstödet från regeringen bara är en rännil jämfört med de 160 000 kronor i ekostöd och betesstöd för 2017 som han fortfarande väntar på.

– Krisstödet skulle för mig innebära runt 15 000 kronor, och visst, det är bra. Men det vore ännu bättre om vi fick betalt för det vi har gjort, och i tid. De borde börja i den änden hellre än att kladda med krisstöd.

För honom, som ekobonde med köttdjur och spannmålsodling, kommer ungefär en fjärdedel av omsättningen på runt fyra miljoner kronor om året från olika jordbruksstöd via Jordbruksverket.

Lånar pengar

Men inte en enda gång sedan 2015 har han fått pengarna i tid. I alla fall inte allt. Jordbruksverket har betalat ut en del, men hållit inne ungefär 15 procent till en slututbetalning. Det är de pengarna för förra året som han väntar på. De kommer att behövas i år, då han antagligen får både ökade kostnader för att köpa foder och mindre intäkter på grund av torkan.

– Jag har fått låna pengar från banken för att klara mig tills det att stödpengarna kommer.

Nu är Gillerstrand orolig för att årets EU-pengar inte heller ska komma i tid. Men det säger Mirja Hjers, Jordbruksverkets tillförordnade divisionsdirektör för utbetalningsavdelningen, att de ska göra.

– Vi kommer att betala ut 85 procent av årets stöd i förskott under oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.