Dyrare att ta tåg för pensionärer då Mälardalstrafik tar över biljettförsäljningen: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir dyrare för pensionärer och en del ungdomar i Mälardalsregionen att åka tåg från och med den 12 december. Detta i samband med att Mälardalstrafik tar över biljettansvaret efter SJ. Rabatter för pensionärer kommer helt försvinna och det är något som upprör Eskilstunabon Peter Söderström.

– Det är bedrövligt, säger han.

I samband med att MTR tar över ansvaret för att köra tågen från SJ den 12 december tar Mälardalsregionernas gemensamma bolag Mälardalstrafik ett ökat ansvar för biljettförsäljning, prissättning och kundservice.

Då kommer enkelbiljetter att kunna köpas direkt via malartag.se och en ny app, och för de flesta blir biljetterna för regionaltåg till och från Stockholm något billigare än i dag.

Rabatter tas bort

Men då det införs fasta priser försvinner pensionärsrabatten, sista minuten-biljetter för studenter och pensionärer, samt rabatten för unga mellan 20 och 25 år.

Köper man som pensionär en enkelbiljett från Eskilstuna till Stockholm via Mälardalstrafiks hemsida kommer det att kosta 160 kronor. För pensionärer blir det en stor skillnad då de idag kan åka samma resa för 99 kronor via en sista minuten-biljett, som nu tas bort.

– Jag förstår inte varför, säger Peter Söderström.

Fler biljettyper kan införas

Mälardalstrafik menar att det blir mer förutsägbart oavsett när man bokar en biljett, och de nya priserna baseras på hur långt man reser.

Region Sörmland säger att man tittar på möjligheten att införa fler biljettyper – men då krävs det att alla sex regioner kommer överens om det.

Pendlare som använder Movingobiljetten påverkas inte av några prisförändringar och studenter och unga mellan 7 och 19 år får fortsatt rabatt.

I klippet ovan kan du höra Peter Söderström berätta varför han anser att det är fel att den biljettypen blockas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.