Det var i en lokal grupp på sociala medier som Lovisa Klaesson och Nike Fällén nyligen skrev ett inlägg om oron för skolbussresorna och postade samtidigt en bild på en isig väg och en grön buss i diket.
– Det var obehagligt. Vi satt ju fast en stund in bussen för dörren var inklämd mot diket, säger Lovisa Klaesson.
Börjat ta egen bil till skolan
Olyckan med bussen var bara en i raden av incidenter med både buss och bilar den gångna vintern, enligt både elever och personal på gymnasieskolan som SVT varit i kontakt med.
Det har gått så långt att många elever, inklusive Nike och Lovisa, har börjat ta sin egna bil till skolan.
– Men det är inte riktigt ekonomiskt hållbart, säker Lovisa Klaesson.
Trafikverket: Låg prioritet
Det är länsväg 823 som går till Öknaskolan. Av Trafikverket klassas den som en femma när det kommer till prioritering av halkbekämpning, medan exempelvis E4 är klass ett på skalan.
Det beror på mängden av trafik som rör sig på den aktuella vägen – och till SVT säger Trafikverket att det inte finns några planer på en förändring av klassningen.
”Vi har utmaningar”
Det är företaget Nobina som kör bussarna på uppdrag av Sörmlandstrafiken.
– Det är tråkigt att höra att man känner oro. Busstrafik är generellt sett väldigt säker. Men vi vet att vi har utmaningar i det mindre vägnätet – framförallt den här årstiden, säger Oskar Jonsson, enhetschef för trafikutveckling på Sörmlandstrafiken.
Enligt Oskar Jonsson finns inför den här vintern en dialog med Trafikverket om att de anlitade entreprenörerna ska vara snabbare ut och halkbekämpa vägar som den till Öknaskolan.
– Sen har de väldigt många vägar att ta hand om. Det får man ha förståelse för, säger Oskar Jonsson.
I videon: Se den aktuella vägen och hör eleverna Nike och Lovisa berätta om oron för nya buss-incidenter.