För att kunna genomföra projektet anställdes fler undersköterskor och på äldreboendet Hållet fick man elva nya kollegor. Theresia Cedergren jobbade sin första dag då projektet startade.
– Tidigare jobbade jag väldigt mycket kvällspass och fick inte ens träffa mina barn, men här kan jag umgås mycket mer med barnen och få mer tid med mig själv, så det här är en drömplats, säger hon.
Enkäter innan utvärderingen
Projektet fortsätter augusti ut och först då kommer den slutgiltiga utvärderingen. Men under resans gång har man gjort regelbundna undersökningar.
– Det som uppskattas är balansen mellan jobbet och fritiden. Jobbet är väldigt krävande, både fysiskt och psykiskt och den här balansen gör att man kan lägga mer av sin energi på fritiden. Återhämtningen blir bättre vilket gör att man får mer energi också på jobbet, säger Hållets enhetschef Minela Sarac.
Utmaningar med scheman
Med fler anställda och kortare arbetsdag gjordes förändringar på arbetsplatsen och enhetschef Minela Sarac trodde att omställningen skulle innebära problem.
– Det har varit en utmaning, men jag tycker att de nya medarbetarna tillsammans med personalen som varit anställd sedan tidigare har hittat ett jättebra samarbete och har strukturerat upp det hela så arbetet går bra.
Fem månader kvar
Nu är det bara våren och sommaren kvar på projektet och sedan vet ingen hur det blir, men undersköterskan Sdna Orasckanyn hoppas på en fortsättning.
– Det tror jag att alla mina kollegor vill. Jag tycker det är jättebra att politikerna ville testa det här inom vård. Jag känner mig mycket friskare och piggare nu, säger hon.