Rektorn efter mordet på 16-åringen: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

I september sköts en 16-årig pojke till döds i Nyfors i Eskilstuna. Ett misslyckande för samhället, menar gymnasieskolerektorn Jens Axdorph som representerat skolan i en kommunal arbetsgrupp efter mordet. Samtidigt ligger kommunens långsiktiga våldsförebyggande arbete bland ungdomar fast.

– Det får inte bli för ryckigt, säger Jens Axdorph.

Ung fritid och skolorna i Eskilstuna har ett nära samarbete när det gäller trygghet och våldsförebyggande arbeten.

Efter skjutningen hade mötesplatsen i Nyfors extra öppet för stöd för unga. Där fanns även personal från flera skolor för att öka tryggheten med ansikten som känns igen.

Trygghet i Eskilstuna

– Vi har ett uppdrag som heter uppsökande skola. Vi är med ibland på studiedagar och om det skulle hända något, säger Stefan Zumaeta, enhetschef på Ung fritid- och mötesplatser.

”Pratar mycket om machokultur”

– Vår personal kan vara nere på fritidsgårdarna och hjälpa till att förstärka om det behövs, säger Jens Axdorph, rektor på kommunala gymnasieskolan.

Det långsiktiga arbetet handlar om att förändra attityder.

– På våra fritidsgårdar har vi gruppverksamhet där vi pratar mycket om machokultur, extremism och hur man ser på varandra utöver fritidsgårdsverksamheten, säger Stefan Zumaeta.

Hör mer i videon ovan.

Stefan Zumaeta på Ung fritid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trygghet i Eskilstuna

Mer i ämnet