bibliotekschefen Towe Karlsson fingrar på några ljudböcker i Strängnäs bibliotek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar bibliotekschefen Towe Karlsson en soffa som ungdomarna bränt sönder. Foto: SVT

Efter stöket och förstörelsen – Strängnäs bibliotek stänger tidigare

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett år har biblioteket Multeum i Strängnäs plågats av stök och skadegörelse. Nu har personalen fått nog och stänger dörrarna till Multeum tidigare på kvällen.

Enligt biblioteket har man brottats med barn och ungdomar så unga som fjärdeklassare som vejpat och spottat inomhus, förstört bord och stolar samt bränt hål i en soffa.

– Personalen har inte känt sig trygg och andra besökare har klagat över att biblioteket har varit ett stökigt ställe, berättar bibliotekschefen Towe Karlsson.

Går att besöka ändå

För två veckor sedan fattade Towe Karlsson därför beslutet att på obestämd tid stänga biblioteket vid 17 i stället för vid 19 mellan måndagar och torsdagar.

– Syftet är att skapa andrum för oss i personalen så att vi kan bestämma vad vi ska göra härnäst, säger Towe Karlsson.

Men även om dörrarna är stängda för allmänheten ska bibliotekspersonal fortfarande finnas på plats fram till 19 för att den som vill lämna eller hämta en reserverad bok.

– Är det någon som verkligen vill in så är det klart vi släpper in dem. Men vi vill inte ha ett häng här längre och det är därför vi stänger vid 17, säger Towe Karlsson.

I klippet berättar Towe Karlsson om förstörelsen som lett fram till att öppettiderna ändrades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.