Man i ljusbrun jacka och blå byxor sitter i en skog bredvid en hund med skyddsväst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör var vargen attackerar och hur västen ska skydda. Tiken Asra och husse, jägaren Marcus Kjellberg, visar. Foto: SVT

Efter vargökningen: Nu skaffar fler skyddsväst till hunden

Uppdaterad
Publicerad

En väst med ståltaggar som skyddar mot vargen. Det söker allt fler jägare i Sörmland bidrag för att köpa när risken för vargattacker blivit större. Två-åriga tiken Asra är en av de hundar som fått ökat skydd med vargstålet.

– Det finns mycket risker med att släppa sin hund i skogen. Allt från vildsvin, trafik och tunna isar, men sedan vargen kom är det ytterligare en risk och ett stort orosmoment för mig, säger Asras husse, jägaren Marcus Kjellberg.

Hos Länsstyrelsen kan man söka bidrag för väst med vargstål, och blir det beviljat är bidraget på 50 procent av inköpskostnaden.

– Vi har gått ut med det här tidigare men det är först nu det är allmänt känt att det går att söka, och såklart följer det med den ökade vargpopulationen i länet, säger vilthandläggaren Markus Södling vid Länsstyrelsen i Sörmland.

Långa ståltaggar skyddar hunden

Han menar att det är bra att att fler västar kommer ut i skogen.

– Västarna skyddar inte bara mot varg utan kompletteras oftast med vildsvinsskydd, vilket gör att hundarna blir bättre skyddade mot allehanda faror under jakt i skog, säger han.

Vargstålet består av långa ståltaggar som ska skydda hunden vid det första angreppet.

I videoklippet ovanför visar jägaren Marcus Kjellberg var vargen attackerar – och vilthandläggaren Markus Södling berättar vilka hundar som har störst risk att träffa på varg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.