ALT-text: En person dekorerar en julgran med tinsel och julprydnader i ett hemtrevligt rum. I förgrunden syns vita ljusstakar med tända ljus, och i bakgrunden finns tavlor på väggarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill inte ge någon skam för att de köper nytt utan snarare inspirera till alternativa val, säger återbruksinflueraren och ekonomen Sarali Eder. Se henne visa saker som hon tillverkar själv istället för att köpa. Foto: Otilia Bogen, SVT

Ekonomen Saralis tips inför Black Friday: ”Håll dig undan om du kan”

Uppdaterad
Publicerad

Under Black Friday och jul är det många som känner sig sugna att nappa på erbjudanden om nya prylar. Återbruksinflueraren och ekonomen Sarali Eder i Mellösa har tips för hur man minskar risken för köp som kanske inte är så genomtänkta.

– Reorna försöker locka folk till att ta snabba beslut, och snabba beslut är sällan särskilt hållbara vare sig för plånboken eller för miljön, säger hon.

Sarali Eder utbildade sig till ekonom inom marknadsföring. Men branschens slit-och-släng-attityd passade henne inte.

– Jag insåg ganska snart att det inte var det jag ville jobba med, säger hon.

Under utbildningen lärde hon sig om tricken som används för att locka till köp – saker som ”begränsat antal” och ”tidsbegränsat erbjudande”.

– Vetskapen om att priset kommer vara högre igen om några dagar gör att du uppmanas att göra ett snabbt köp som kanske inte är så genomtänkt. Snabba beslut och överkonsumtion är inte det vi behöver mer av i samhället.

Samtidigt kände hon att saker som hon själv köpt inte alls tillförde så mycket värde i hennes liv när allt kom till kritan.

Inte utsätta sig för reklam

Istället har hon ställt om sitt liv och kallar sig nu för återbruksinfluerare. Under namnet Ekoekonomen kommer hon med tips för att spara pengar och minska sin miljöpåverkan – ämnen som nu vid Black Friday är högaktuella.

– Känner man att man har svårt att stå emot är mitt råd att hålla sig undan om man kan, för det är svårt att inte bli lockad av erbjudandena. Man kan försöka göra annat som man mår bra av istället, som att fika med en kompis eller laga mat.

Om det är en specifik vara man ändå vill köpa tipsar hon om att prata igenom det med någon först, för att försäkra sig om att det inte bara är lusten som styr.

Tomatpurétuben blir julpynt

Många av Saralis tips handlar om att hitta andra sätt att skaffa sig det man behöver. Själv ägnar hon mycket tid och fantasi åt återskapande. Hon syr kläder av gamla lakan, bygger en lampskärm av en trasig tvättkorg och gör julpynt av insidan av tomatpurétuben.

Alla har inte kunskap eller redskap för att skapa saker själv. Har du förståelse för att man då vill passa på att köpa saker när det finns erbjudanden?

Jag säger inte att alla köp är ogenomtänkta, utan det är slit-och-släng-tänket som blir problematiskt. Om man väljer att utgå från konkreta behov och köper mer sällan kanske man kan välja från en hållbar aktör. Då håller grejerna ofta bättre och det känns bättre i magen, säger Sarali Eder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.