Mikael Joki är ordförande i branschorganisationen Svensk elektronik och han tror att en långsiktig nationell satsning kan förebygga att liknande situationer uppstår i framtiden. Foto: Albin Aghamn

Elektronikbranschen: Sverige och EU behöver egenförsörjning av halvledare

Publicerad

Eskilstunaföretagaren Mikael Joki är ordförande i branschorganisationen Svensk elektronik som företräder 200 företag i Sverige och ett tiotal i Sörmland. Han säger att vi ännu inte sett toppen av halvledarkrisen och efterlyser en långsiktig nationell strategi för att branschen ska stå rustad för framtiden.

– Det är en stor oro för våra medlemmar just nu, säger Mikael Joki.

Bristen på halvledare slår mot teknikbranscherna och i nyhetsrapporteringen har man kunnat läsa om en halvledarkris.

För privatpersoner leder den till längre leveranstider och högre priser och inom industrin till produktionsstopp, vilket har drabbat jättarna Scania och Volvo cars.

Drabbar alla

Men det är förstås inte bara de stora företagen som drabbats av komponentbristen. För oavsett om du är ett globalt jätteföretag eller om du verkar på en lokal nivå är du spekulant på samma delar på marknaden.

Vill se satsning i Europa

Halvledarna produceras i första hand i fabriker i Asien och Mikael Joki vill att Sverige och EU ska verka för att bli självförsörjande när det kommer till den här typen av komponenter.

– Det är långsiktiga satsningar, ingen quick fix. Och det fordras att man har en uthållighet i en sådan satsning när det handlar om den här typen av fabriksuppbyggnader, säger han.

Näringsministern svarar

Näringsminister Ibrahim Baylan säger i ett skriftligt uttalande till SVT att han hoppas att ett föreslaget EU-projekt om forskning och innovation kan leda till att Sveriges beroende av marknader utanför EU minskar på sikt.

Men samtidigt, fortsätter han, finns bristen här och nu och att ett sådant projekt inte kommer att lösa den akuta brist som industrin upplever nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.