Bild på Lisa Edholm, utvecklingschef för grundskolan och anpassad grundskola i Eskilstuna kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstuna kommun hoppas förbättra skolresultaten med hjälp av de två utvecklare som har som uppgift att förbättra undervisningen av matematik och svenska som andraspråk i kommunens grundskolor. Foto: SVT

Elevernas betyg försämras – Eskilstuna missar alla mål

Publicerad

Eskilstuna kommun har som mål att kunskapsresultaten för grundskoleeleverna i kommunala skolor ska öka. Men siffror från grundskolenämndens delårsrapport visar att kommunen missar samtliga mål.

– Vi hoppas ju alltid att våra resultat ska vara högre än föregående år, säger Lisa Edholm, utvecklingschef för grundskolan och anpassad grundskola i Eskilstuna kommun.

Målen handlar om gymnasiebehörighet och meritvärde för elever i årskurs nio och betyg i alla ämnen för elever i årskurs sex.

Eskilstuna missar samtliga mål och rentav försämrar sina resultat från föregående år (se faktaruta nedan).

I videoklippet redogör Lisa Edholm för förvaltningens förklaring till de försämrade kunskapsresultaten.

Eskilstuna kommuns skolresultat

Andel elever i Åk 6 med betyg i alla ämnen.

Utfall 2022: 67% Utfall 2023: 65% Mål 2023: 75%

Andel elever i Åk 9 med gymnasiebehörighet.

Utfall 2022: 83% Utfall 2023: 82% Mål 2023: 85%

Meritvärde, elever i Åk 9.

Utfall 2022: 216 Utfall 2023: 212 Mål 2023: 220

Källa: Grundskolenämndens delårsrapport 2, 2023

Det saknas inrapporterad information om andel elever i årskurs sex som uppnått kunskapskraven i alla ämnen, elever i årskurs nio som är behöriga till yrkesprogram samt resultat från elevenkäten om hur stimulerande eleverna upplever skolan. Dessa resultat kommer att publiceras i grundskolenämndens verksamhetsberättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.