Under fem timmar ska hon och de andra deltagarna baka matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar – exempelvis wienerbröd. Sist men inte minst ska de även göra ett skådebröd, en slags brödskulptur.
– Alla moment i sig är inte så svåra, men man ska få ihop allt och dessutom är det på tid, säger Emilia Lennmark.
Gick bageri och konditori på gymnasiet
Med sina 19 år är hon en av de yngsta i tävlingen.
– De äldre har naturligtvis mer erfarenhet, vissa har gått yrkeshögskola. Samtidigt är det också det som är roligt med olika kunskaper, att man kan inspirera varandra.
Emilia gick bageri och konditori på gymnasiet och tog studenten i somras. Till vardags jobbar hon på ett konditori och kafé i Stockholm, där hon även har fått möjligheten att öva inför tävlingen.
– På jobbet får jag vara kreativ och komma med nya idéer, säger hon.
Bakning uppmärksammas
Det ligger i tiden att baka och i olika TV-program kan man bland annat tävla som mästerkock eller baka tårtor om man är kändis.
– Om folk tycker det är kul blir man ännu mer motiverad i sin yrkesroll och folk är intresserad av att se hur man gör, säger Emilia Lennmark.
SM för unga bagare
Åtta unga bagare från hela Sverige ska göra upp vem som är den bästa unga bagaren upp till 24 år. Tävlingen arrangeras av bland annat Sveriges bagare och konditorier AB och i år avgörs tävlingen 12 mars i Göteborg. Vinnaren får, förutom SM-titeln, också en plats i Svenska juniorbagarlandslaget.
Källa: Sveriges bagare och konditorer