Det är Livsmedelsverket som beslutat om de nya reglerna och de gäller över hela landet. Eftersom reglerna är så nya har det ännu inte genomförts några inspektioner av kommunens kontrollanter.
Fyra av fem hade koll
När SVT är ute bland restaurangerna i centrala Nyköping har fyra av fem krögare direkt koll på de nya bestämmelserna. Information har gått ut från livsmedelsavdelningen på kommunen.
– Vi har bland annat lyft det i vårt krögarnätverk, säger enhetschefen Emma Bergenrup.
Regler med kort varsel
Men enligt Bergenrup har reglerna införts med relativt kort varsel och Livsmedelsverkets råd är att i början jobba mycket med informativa insatser innan det blir fråga om åtgärder.
– När kontroll av det nya lagstödet sker och eventuell avvikelse finns så gäller den vanliga kontrollprocessen, alltså att verksamheten har två veckor på sig att inkomma med åtgärd annars kan vi komma att fatta ett beslut, säger Emma Bergenrup.
I videon: Så reagerar två krögare i Nyköping när SVT kollar om de nya köttreglerna följs.
DET HÄR GÄLLER
Enligt de nya reglerna måste restauranger kunna ange ursprungslandet för kylt och fryst inklusive malet kött som används som ingredienser i deras maträtter av:
- Nötkött
- Svinkött (även vildsvinskött)
- Fårkött
- Getkött
- Fjäderfä
Undantag: Ursprung behöver inte uppges för hästkött, renkött eller älgkött. Det behöver heller inte redovisas för exempelvis frysta hamburgare, pålägg eller för en kötträtt vid hemkörning.
Källa: Livsmedelsverket