Emma från Katrineholm sitter i en soffa. Hennes son har väntat länge på en adhd-utredning hos BUP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag som mamma ska inte behöva jaga dem” – hör hur Emmas familj påverkas av de långa väntetiderna. Foto: SVT

Emmas son har väntat i månader på adhd-utredning hos BUP

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland har fortsatt blivit sämre – det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Emma från Katrineholm har en son som väntat i månader på sin adhd-utredning.

– Jag misstänker att han har hamnat mellan stolarna, säger Emma.

Enligt vårdgarantin ska ett barn inte behöva vänta mer än 30 dagar på en första bedömning hos BUP. En utredning eller behandling ska sättas in inom 30 dagar efter det.

I Sörmland fick i genomsnitt 20 procent av barnen som sökte hjälp hos BUP ett första besök i tid under 2023. I jämförelse med året innan är det en försämring med tre procentenheter.

Regionen har sämre siffror än genomsnittet i Sverige. I riket som stort fick omkring 55 procent av barnen ett första besök i tid både 2022 och 2023.

– Vi försöker hela tiden att hitta nya arbetssätt och jobba effektivare, säger Sofia Mossfeldt, verksamhetschef på BUP i Sörmland.

Väntar på utredning

Emma i Katrineholm har två barn som har kontakt med BUP. Den äldsta sonen är utredd och klar – men den yngre sonen har väntat i flera månader på en utredning för adhd.

Under det senaste året har personal inom BUP i Sörmland själva rapporterat om att bland annat journalanteckningar saknas och att man missat att följa upp medicineringen hos barn. Emma berättar att hon upplever kontakten med BUP som rörig – bland annat att det är svårt att komma i kontakt med BUP i brådskande ärenden.

Hör hur Emma och familjen påverkas av väntan på en utredning i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.