Platsen på Tosterön hade valts ut för att att den var naturskön och lagom avskild – för att ta sig dit från Strängnäs fick man åka färja ett hundratal meter över Mälaren innan Tosteröbron byggdes 14 år senare.
Patienter från Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholm skrevs in på Sundby för att behandlas för sina psykiska problem. Vissa skrevs aldrig ut igen.
Stor arbetsgivare
Förutom att sjukhuset inhyst tusentals patienter har det också varit en stor arbetsplats. Många Strängnäsbor har haft sitt första jobb som vårdare där – vissa blev kvar hela arbetslivet. En som jobbade på Sundby sjukhus i drygt 15 år var Harry Käll, en av Sörmlands första manliga sjuksköterskor. I klippet nedan berättar han om sina minnen från Sundby-tiden.
Efter att han slutat på Sundby sjukhus på 1980-talet fortsatte han inom vården till sin pension. I dag är Harry Käll bosatt på Tosterön, ett par hundra meter från det gamla sjukhusområdet.
Ett eget samhälle
Under en lång tid var Strängnäs hospital mer eller mindre självförsörjande och fungerade som ett eget litet samhälle. På sjukhusområdet fanns förutom personalbostäder och kyrka även apotek, skrädderi och tvätteri. I stor utsträckning odlades maten i sjukhusets odlingar och växthus. Det fanns även ladugårdar med kor, hästar, grisar och får. Patienterna hjälpte till att sköta såna sysslor som de klarade av.
Förutom själva sjukhusbyggnaderna finns både växthuset och flera av ladugårdsbyggnaderna kvar i dag.
Källa: Sörmlands museum