En person står med armarna i kors på en gata omgiven av träd och byggnader. I bakgrunden syns en gulaktig byggnad med mörka tak, omgiven av en grön gräsmatta och buskar. Det är en dyster och mulen dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fastighetsägaren Erik Sjödin i Vingåker som tröttnat på höga räkningar från fjärrvärmebolaget Solör – nu har han ersatt fjärrvärme med ett billigare alternativ. Foto: SVT

Eriks ilska över priset – slutar med fjärrvärme: ”Kunde lika gärna haft direktverkande el”

Uppdaterad
Publicerad

Priset på fjärrvärme har skjutit i höjden de sista åren – och nu har fastighetsägaren Erik Sjödin fått nog och gått över till bergvärme. Här i Vingåker har kunderna bland de högsta fjärrvärme-priserna i landet.

– Under sommarmånaderna hade vi lika gärna kunnat ha direktverkande el, säger Erik Sjödin.

Fjärrvärmen har ökat rejält i pris under senare år och så gott som samtliga fjärrvärmeleverantörer har dessutom aviserat ytterligare prishöjningar för 2025.

Enligt den så kallade Nils Holgersson-undersökningen, som jämför olika boendekostnader, har Vingåker den dyraste fjärrvärmen i Sörmland och den åttonde dyraste i landet. I andra änden av skalan finns Oxelösund där fjärrvärmen är näst billigast i landet.

”Ser ut att löna sig”

De höga uppvärmningskostnaderna bekymrar Erik Sjödin vars fastighetsbolag har ett flertal mindre hyreshus i Vingåker. I två av husen har företaget kopplat bort fjärrvärmen och ersatt den med bergvärme. Sjödin funderar nu på att sätta in bergvärmepumpar i flera hus för sänka kostnaderna.

– Just nu ser det ut att löna sig att byta. På tio års sikt så har det betalat av sig, säger han.

SVT har varit i kontakt med flera värmepumpsleverantörer i länet. På samtliga orter uppger företagarna att de fått förfrågningar från fastighetsägare som vill ha ett alternativ till fjärrvärme.

Gemensamt för dessa fastighetsägare är att de verkar på orter där Solör Bioenergi levererar fjärrvärmen. Bolaget är ett av de största företagen på marknaden och finns i Flen, Vingåker, Strängnäs och Gnesta.

Bolaget är ett av landets största, men också ett av de dyraste. Enligt Nils Holgersson-undersökningen är Solör leverantör i sju av de kommuner som har den dyraste fjärrvärmen i landet.

Ökad kostnad för flis

Företaget vill inte låta sig intervjuas men skriver i ett mejl att bolagets största utgiftspost är det flis de eldar med. Omvärldsläget har gjort att priset på flis har skjutit i höjden. Företagets marknadschef Pär Westborg hävdar att priset på biobränsle har ökat med 100 procent mellan 2022 och 2024.

Enligt Westborg tvingar de höga bränslepriserna bolaget att höja priset på fjärrvärme med mellan 20 och 30 procent under 2025.

– Varken Solör eller bränsleleverantörerna ser i dagsläget några tecken på lägre biobränslepriser framöver, skriver Westborg.

I klippet ovan berättar Erik Sjödin i Vingåker varför han övergett fjärrvärmen. I det undre klippet tipsar Energimyndighetens Carl-Magnus Palmblad om hur du kan sänka dina uppvärmningskostnader.

Delad bild. En brinnande bra på vänster sida. Porträttbild på Carl-Magnus Palmblad, energimyndigheten på höger sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tipsar Energimyndighetens Carl-Magnus Palmblad om hur du kan sänka dina uppvärmningskostnader. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.