Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Englund, grundskolechef i Eskilstuna kommun, hoppas att man kan bryta en negativ trend genom att lägga ner högstadiet på Årbyskolan. Foto: Albin Aghamn/SVT

Eskilstuna avvecklar högstadiet på Årbyskolan – låga studieresultat en orsak

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun kommer att göra om Årbyskolan till en F–6-skola med start nästa år, det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Beslutet ska fattas på grundskolenämndens sammanträde den 12 juni och kommer att innebära att årskurserna 7–9 försvinner med start från höstterminen 2025.

Ett av skälen är att det finns för mycket lokaler.

– Att vi tar beslutet att avveckla högstadiet är också kopplat till problematiken med låga studieresultat och sjunkande gymnasiebehörighet bland högstadiets elever på Årbyskolan. En trend som, trots en lång tid av ökade resurser och särskilda insatser, inte har gått att vända, säger Mikael Edlund (S), ordförande i grundskolenämnden i pressmeddelandet.

Många valde andra skolor

Det framgår också av pressmeddelandet att många föräldrar väljer andra skolor än Årby för sina barn. 2024 fanns exempelvis 171 platser reserverade för elever i årskurs 7. Av dessa önskade 108 att få gå på en annan skola, varav 91 elever också fick den möjligheten.

De högstadieelever som tillhört upptagningsområdet för Årbyskolans högstadium kommer att få söka andra högstadieskolor.

Samtidigt avser kommunen att ta bort upptagningsområden och förändra skolvalet så att det bli obligatoriskt att göra ett val.

SVT söker grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.